FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kazao je danas kako je izricanjem i obrazloženjem presude mađarski sud potvrdio i njegovo vlastito gledište kako je odgovoran za nesreću, ali ne i kriv. Čačić je podsjetio da je sutkinja u obrazloženju presude izričito naglasila da je vozio u okvirima dozvoljene brzine te da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši. "Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je s potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica", stoji u današnjem priopćenju agencije IMC koja je prenijela Čačićevu izjavu. Čačić napominje kako u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude, presuda trenutno briše iz kaznene evidencije.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izjavio je danas novinarima da prihvaća presudu suda u Kaposvaru koji ga je zbog izazivanja prometne nesreće nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine i deset mjeseci, ali je dodao kako njegov odvjetnik smatra da se treba žaliti, jer je nevin. "Ovu presudu sam prihvatio bez obzira što formalno-pravno moj odvjetnik i dalje smatra da se treba žaliti i da sam ja nevin", rekao je Čačić nakon presude. Dodao je kako su druga stvar ljudska odgovornost i suosjećanje. Za njega je, kazao je, važno što uvjetna presuda u sebi zadrži dopunsku odluku, koja nije standard u Mađarskom pravosuđu a kod nas ni ne postoji, a po kojoj se trenutkom početka valjanosti presude briše svaki kriminalni dosje. "Drugim riječima, ne nakon isteka uvjetne presude, nego istog trenutka nemam nikakav dosje i nitko ni na kakav način me ne može zbog toga prozivati u javnosti", rekao je Čačić, koji smatra kako to dodatno ukazuje na stupanj njegove nevinosti od odgovornosti.

KAPOSVAR - Sutkinja Županijskog suda u Kaposvaru Krisztina Kostyak u obrazloženju presude kojom je Radimiru Čačiću dosuđeno godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine, za prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, navela je da sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi sve okolnosti nesreće, ali je utvrđeno da Čačić nije držao dovoljan razmak između vozila i nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti. Čačiću je zabranjena vožnja automobila u Mađarskoj na tri godine i mora podmiriti troškove suđenja od milijun i 170 tisuća mađarskih forinti. "Sud je u obzir prilikom donošenja presude uzeo samo ono za što je imao dokaze", rekla je sutkinja. Čačić je na autocesti Nagykanisza–Budimpešta u siječnju 2010. vozeći chrysler udario u škodu fabiju koji je vozila Katlin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Činjenica je da su se Čačićev chrysler i škoda sudarili i da je škoda vozila sporije od chryslera koji je vozio puno brže, rekla je sutkinja.

ZAGREB - Politički analitičari slažu se da bi prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nakon današnje uvjetne osuđujuće presude trebao dati ostavku, jer ostanak na toj funkciji ne pruža samo lošu sliku hrvatskoj javnosti već i lošu sliku svjetskoj javnosti o Hrvatskoj kao i o samom Čačiću. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Gretić istaknuo je kako bi se Čačić kao političar koji obnaša visoku državnu dužnost trebao povući, jer kao javna osoba s takvom presudom ne može vjerodostojno predstavljati državu. Gretić je Hini rekao kako bi Čačić sam trebao podnijeti ostavku. Ako ne podnese to može biti loše za Hrvatsku, ali i ostanak na toj funkciji baca lošu sliku i na Čačića, dodao je. Naglasio je da se Čačić nalazi na dužnosti koju obvezuju specijalne odgovornosti koje se ne mogu aplicirati na sve ljude jednako te da se u jednoj pristojno uređenoj državi ne bi trebalo dogoditi da političar s takvim slučajem ostane na funkciji. Profesor na Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski smatra kako se Čačić uopće nije smio niti kandidirati, ali ocjenjuje da kada je to učinio, više ništa od ovoga neće utjecati na njegovu karijeru.

ZAGREB - Komentirajući prvostupanjsku presudu mađarskog suda prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću, zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, Jadranka Kosor (HDZ) i Dragutin Lesar (HL) poručili su kako treba dati ostavku, dok je Josip Leko (SDP) rekao da se o tome najprije trebaju izjasniti sam Čačić i njegova stranka. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je novinarima u Saboru da sudove i njihove odluke treba uvažavati bez obzira u kojoj su europskoj zemlji. O političkim posljedicama presude, kaže Leko, najprije se treba izjasniti sam Čačić i njegova stranka HNS, a onda vjerojatno i vlada. "Sve ostalo su samo nagađanja", istaknuo je Leko. Jadranka Kosor je rekla da kao pravnica zna da se nepravomoćne presude, pogotovo prvostupanjske, ne komentiraju, ali da se u ovom slučaju radi o političkoj činjenici jer se takva presuda izrekla prvom potpredsjedniku vlade. "Suosjećam sa Čačićem jer se nalazi u iznimno teškom životnom razdoblju, no budući da je političar, član vlade mislim da svakako treba podnijeti ostavku, a ako to ne učini - onda takav korak treba poduzeti predsjednik Vlade", izjavila je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je danas kako osuđujuća nepravomoćna presuda Radimiru Čačiću pokazuje koliko je njegovo imenovanje u Vladu bio avanturistički potez premijera Zorana Milanovića čime su i vlada i država postali taoci njegove osobne situacije. "Time je, bespotrebno, cijela Vlada, ali i država postala taocem Čačićeve osobne situacije i nesreće koja se dogodila skoro godinu dana prije nego što je Vlada imenovana. Tim više što se znalo da suđenje i presuda moraju uslijediti", stoji u Karamarkovoj izjavi upućenoj medijima. Iako se radi o uvjetnoj osudi, Karamrko ističe kako je prvi potpredsjednik proglašen krivim i nema sumnje da će ta činjenica bitno utjecati na širenje nepovoljne atmosfere u djelovanju i radu Vlade, koja se ionako teško nosi s problemima koji su pred njom i koje mora rješavati. "Očekujem da će premijer Milanović u tom smislu donijeti principijelnu odluku i s Vlade skinuti hipoteku koja opterećuje njen rad", rekao je Karamarko.

ZAGREB - Devetnaest udruga, potpisnica Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava, zatražilo je danas ostavku prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića. Udruge u priopćenju navode kako je "danas prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić proglašen krivim na sudu u Mađarskoj gdje mu se sudilo zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe". Dodaju kako su "razočarani nedavnim izjavama predsjednika Vlade Zorana Milanovića kojima se", kako navode, "omalovažava mađarski pravni sustav, uz relativiziranje pojma vladavine prava, čime je, po našem mišljenju izašao iz okvira djelovanja kojeg se svaki predsjednik Vlade mora držati". "Kao što je predsjednik Vlade i izjavio prije tri tjedna, 'Vlada je postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati'. Upravo to tražimo i u ovom slučaju. Od najviših političkih dužnosnika očekujemo da se pridržavaju svih pravila ponašanja, pa tako i onih u prometu, a od predsjednika Vlade očekujemo dosljednost, kako bi svi članovi i članice Vlade RH počeli preuzimati političku odgovornost za svoje djelovanje", navode u priopćenju udruge potpisnice Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava.

ZAGREB - Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a u nedostatku kvalificirane većine danas nisu mogli dati mišljenje o ugovoru koji bi HRT po zakonu trebao potpisati s Vladom o vrsti, opsegu i sadržaju svih javnih usluga koje bi nacionalna radiotelevizija trebala ispuniti u idućem petogodišnjem razdoblju, a vodstvo HRT-a sjednicu je iskoristilo kako bi odbacilo tvrdnje o krizi na HRT-u i pohvalilo se da je HTV najgledanija televizija u Hrvatskoj. Bez petero članova koji su dali ostavke u Programskom vijeću i Orsata Miljenića koji je iz Nadzornog odbora otišao za ministra pravosuđa preostali članovi ta dva tijela HRT-a jednoglasno su zaključili kako Sabor nije imenovao nove članove vijeća i Nadzornog odbora pa nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu za davanje mišljenja o prijedlogu ugovora s Vladom koji je pripremila Uprava HRT-a. Vijećnik Petar Lovrić ustvrdio je da su tijela HRT-a zbog neimenovanja onemogućena u radu te ustvrdio kako je nedopustivo i neodgovorno takvo ponašanje politike prema kući koja raspolaže s više od milijardu kuna.

ZAGREB - Jedan od zapovjednika borbenih grupa ATJ Lučko koje su u kolovozu 1995. nakon "Oluje" provele akciju čišćenja terena u kojoj je u selu Gruborima kraj Knina ubijeno 6-tero starijih srpskih civila, Branko Balunović, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tadašnji zapovjednik postrojbe Željko Sačić od zapovjednika na terenu tražio da u izvješćima o akciji navedu kako su ubijeni civili kolateralne žrtve borbe s teroristima. Svjedok je u nastavku suđenja bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini optuženima za zločin u Gruborima, izjavio da je zapovjedao jednom od 4 grupe koje su čistile teren oko Grubora uoči prolaska Vlaka slobode. Uoči akcije, zapovjednik akcije i Sačićev zamjenik Josip Čelić upozorio je da bi mogli naići na civile na koje treba dobro paziti da im se nešto ne dogodi i da su te civile popisali pripadnici UN-a.

ZAGREB - Nezaposlene žene, žrtve obiteljskog nasilja trebaju posebnu vrstu potpore, a država mora imati viziju i napraviti plan kako im, u suradnji s udrugama, pomoći u zapošljavanju, istaknuto je danas na okruglome stolu o učincima projekta pod nazivom "Utiranje puta od siromaštava i nasilja k financijskoj i emocionalnoj stabilnosti i smjernice za daljnje djelovanje", koji su u Kući ljudskih prava organizirali udruga BaBe! i nizozemsko Veleposlanstvo. Projekt "Utiranje puta od siromaštva i nasilja k financijskoj i emocionalnoj stabilnosti" počeo je u prosincu 2010., a svrha mu je bila na tržište rada uključiti dugotrajno nezaposlene žene žrtve obiteljskog nasilja, koje su i korisnice socijalne pomoći. Stvaranjem i/ili učvršćivanjem partnerstava i dugoročno održive koordinacije pružatelja socijalnih usluga, jedinica lokalne samouprave i poslovnog i civilnog sektora željelo se povećati zapošljivost žena žrtava nasilja.

DUBROVNIK - Na brdu Srđ iznad Dubrovnika danas je održana zajednička pokazna vježba spašavanja gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore. Riječ je o suradnji u okviru projekta "Poslovna suradnja i unapređenje vještina u razvoju pustolovnog turizma", koji financira od strane EU. Ovaj projekt započeo je u siječnju 2011. i završit će početkom srpnja 2012. Cilj vježba je predstaviti javnosti znanja i vještine stečene tijekom provedbe ovog projekta. U okviru projekta 79 polaznika završilo je poduku za pružanje pomoći u izvanbolničkim uvjetima spašavanje na divljim vodama i poplavama te spašavanju iz jama i uskih prostora. Na današnoj vježbi sudjelova je 30-tak sudionika, a uz pomoć projekta markirane su biciklističke i planinarske staze u općini Konavle te tiskan turistički zemljovid područja od Cavtata do Kotora.

OSIJEK - Odlukom Uprave "Glasa Slavonije" dd novim glavnim urednikom osječkoga dnevnog lista imenovan je Krešimir Lacković, dugogodišnji novinar i urednik športske rubrike, koji će dužnost preuzeti 1. srpnja, izvijestla je danas Uprava ovih novina. U priopćenju za javnost navodi se kako je Lacković rođen 1975. u Osijeku, diplomirani je pravnik i magistar ekonomskih znanosti. Novinarsku karijeru počeo je 1996. godine u Glasu Slavonije. Na mjestu urednika športske rubrike je od 1. prosinca 2010., a izvješćivao je s brojnih europskih i svjetskih prvenstava. Dosadašnji glavni urednik Damir Gregorović, zajedničkim sporazumom s Upravom prelazi na novo radno mjesto, unutar redakcije dnevnih novina, navodi se u priopćenju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙