FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15.30 sati:

ŽUPANJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je tijekom današnjeg boravka u Županji, komentirajući na novinarski upit jučerašnju presudu beogradskog suda za zločine počinjene u Lovasu 1991. godine, kako je dobro i ohrabrujuće da je presuda osuđujuća. "Naravno da uvijek možemo razmišljati o tome ima li uopće za takav zločin odgovarajuće kazne. To se pitamo i kada naši sudovi sude za ratni zločin, ali dobro je da su barem za taj zločin nađeni krivci i osuđeni", izjavio je novinarima Josipović nakon obilaska županjske Tvornice kombajna "Žetelice" d.o.o.

Na upit novinara da komentira izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka po kojoj bi nastavak izgradnje pelješkoga mosta trebao biti prvi strateški cilj o kojem će se postići konsenzus, Josipović je rekao kako to podupire "ako je to prvi znak spremnosti na konsenzus", ali ne podupire konsenzus o svemu, jer bi se inače, kako je dodao, "potrla parlamentarna demokracija". Predsjednik Josipović je ovih dana izjavio kako je oko bitnih nacionalnih pitanja razvoja potreban konsenzus.

ŽUPANJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u posjetu Županji, obišao je Tvornicu kombajna "Žetelica" d.o.o. koja posluje u sastavu talijansko-njemačke grupacije "Same Deutz Fahr" (SDF), te je s čelnicima te tvrtke razgovarao o proizvodnji i daljnjem razvoju. Nakon obilaska tvornice u pratnji njezinih čelnika, čelnika grada i Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako su poduzetništvo i poljoprivreda te investicije u poduzetništvu i poljoprivredi "stvar koju posebice moramo njegovati i razvijati". "U situaciji kada nemamo dovoljno vlastitoga svježeg kapitala vrlo je poželjno i dobro da imamo strane investitore, posebice kada su ovako uspješni, jer izvozi se, novac ostaje u Hrvatskoj, plaćaju se svi porezi i doprinosi, a ljudi imaju osigurane, koliko čujem, iznadprosječne plaće", rekao je Josipović. S poslovanjem Grupacije SDF Josipovića je upoznao njezin predsjednik Vittorio Carozza, koji je rekao da se proizvodni sustav temelji na tvornicama u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Indiji, Rusiji i Kini. U 2011. godini SDF, koji zapošljava 2853 radnika, ostvario je dobit od 62 milijuna eura.

ZAGREB - Konačnim prijedlogom izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT), koji je Vlada uputila Hrvatskome saboru, predlaže se da se vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje u roku od osam dana od donošenja zakona, a premijer Zoran Milanović naglasio je da Vlada u predlaganju izmjena nema nikakve političke motive i nema namjeru uređivati informativni program već ju zanima budućnost tog medija. Prema prijedlogu, Sabor bira i sva upravna tijela HRT-a (glavni ravnatelj, Ravnateljstvo, Programsko vijeća i Nadzorni odbor) i to kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika u Saboru. Time je, kaže ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ispunjena ideja o transparentnom i reprezentativnom biranju. Rok za predlaganje imenovanja privremenog glavnog ravnatelja HRT-a od strane saborskog odbora za informiranje smanjen je s 30 na osam dana, a rok trajanja imenovanja je šest mjeseci. Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja produljen je na 90 dana. Glavni urednici pojedinih programa birali bi se temeljem javnog natječaja, čime se osigurava transparentan način izbora, dodala je ministrica. Prema prijedlogu, NO i Programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirati kad je imenovana većina članova tih tijela i time se osigurava nesmetano djelovanje tih tijela ako dođe do zastoja u postupku imenovanja ili promijeni dijela članova, kazala je.

ZAGREB - Od 15. srpnja bit će dopuštena javna okupljanja i javni prosvjed na Markovu trgu, predviđeno je izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je Vlada s današnje sjednice uputila u drugo saborsko čitanje. Pristup prilikom javnog okupljanja ili prosvjeda na Markovom trgu ograničen je na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Taj će prostor biti primjereno označen, a kao što je i ranije bilo predlagano javno okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500. Premijer Zoran Milanović kazao je kako time vladajući ispunjavaju svoje izborno obećanje.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću, a ostaje za bivšu premijerku Jadranku Kosor i bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka. "Temeljem sigurnosne procjene za Luku Bebića više nema zaštite, to je sve što mogu reći", kazao je Ostojić novinarima nakon sjednice vlade. Na upit zašto zaštita ostaje za Kosor i Karamarka, rekao je da je vlada donijela odluku temeljem prijedloga Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi na kojem je utvrđeno da se odluka donosi samo za Bebića. Sigurnosna procjena ponovno će biti ažurirana u listopadu, a nadam se da će se ostvariti isto što i za Luku Bebića, da neće biti potrebe za tim, dodao je Ostojić. Potvrdio i da je novog glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića unaprijedio za jedan stupanj u zvanje glavnog policijskog savjetnika. Ostojić vjeruje da će već vrlo brzo, tijekom srpnja, biti završen postupak raspoređivanja policijskih službenika unutar sustava.

ZAGREB - Prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju podržala je većina saborskih klubova jer ga smatraju poboljšanjem u odnosu na važeći i jačanjem uloge pučkog pravobranitelja, iz HDZ-a smatraju suprotno, a iz HDSSB-a najavljuju da će biti suzdržani. Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je da je novi prijedlog značajno poboljšanje u odnosu na važeći zakon jer će pučki pravobranitelj, po novom, moći pratiti i doprinositi da se međunarodni ugovori i konvencije, pa tako i oni vezani uz manjinska i ljudska prava, primjenjuju i funkcioniraju kao sastavni dio hrvatskog zakonodavstva. Dragutin Lesar je u ime Kluba Hrvatskih laburista rekao da bi bio sretan kad prijedlozi pučkog pravobranitelja ne bi dolazili samo u godišnjim izvješćima, nego odmah kada on ocijeni da bi trebalo intervenirati u neki zakon. Vesna Fabijančić Križanić (SDP) navela je kako im je želja da se zakon donese što prije jer je uloga pučkog pravobranitelja izuzetno važna u svakom uređenom društvu. Željko Šemper (HSU) je naveo da je novi prijedlog zakona bolje koncipiran od postojećeg ocijenivši važnim što se uloga pravobranitelja ojačava tim više što se od 2004. do 2011. broj pritužbi pučkom pravobranitelju povećao, sa 1653 na 1900.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem donio je odluku da ga za vrijeme njegove spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti, zbog zdravstvenih problema, zamjenjuje potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Kako je danas priopćeno iz Ureda predsjednika Sabora, "predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem je jučer, 26. lipnja, na temelju članka 33. stavka 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora, donio Odluku kojom je odredio da ga za vrijeme njegove spriječenosti u obnašanju predsjedničke dužnosti zamjenjuje potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko".

ZAGREB - Klub zastupnika HDZ-a potvrdio je danas prijedlog stranačkog predsjedništva da se donedavnim potpredsjednicima Hrvatskog sabora Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu dodijele funkcije u saborskim tijelima, a po kojemu bi Kosor dobila dužnost predsjednice saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, a Vladimir Šeks dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. "Sve smo dogovorili, sada je samo faza implementacije i realizacije kroz klub", rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima u Saboru nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a. U Klubu smo, podsjetio je, još kada je došlo do njihove smjene, rekli da će oni sigurno dobiti mjesta predsjednika nekih odbora. Jadranka Kosor istaknula je kako će "predano raditi za svoju domovinu kao zastupnica u Hrvatskom saboru", što je, ističe, "velika čast koja se ukazuje rijetkima te da će sasvim sigurno opravdati povjerenje onih koji su za nju glasali". Vladimir Šeks koji bi trebao postati predsjednikom antikorupcijskog vijeća odbio je komentirati novu dužnost, dok je sadašnja predsjednica vijeća Ana Lovrin ustvrdila da je riječ o unutarstranačkom dogovoru i preraspodjeli funkcija.

ZAGREB - Saborski Klub HNS-a danas je najstrože osudio napad na dvije djevojke koji se dogodio nedavno u Zagrebu, a koji je uzrokovan mržnjom napadača prema drukčijima od sebe. "Borba za ljudska prava trajni je proces na čije ubrzanje treba staviti naglasak", smatraju u Klubu zastupnika HNS-a, "jer su rječnik nasilja i diskriminacija vidljivi svakodnevno, kako u Hrvatskom saboru, tako i na ulicama diljem naše zemlje". U priopćenju ocjenjuju važnim podići razinu svijesti cijelog društva s ciljem zaštite prava pojedinaca i slobode njihova izbora. "Nedopustivo je da se pripadnici bilo koje manjine boje slobodno kretati ulicama svojih gradova", ističu iz Kluba HNS-a i upozoravaju da će izostankom javne osude i strogih kazni, društveni položaj seksualnih i rodnih manjina ostati i dalje nepovoljan. U zagrebačkoj policiji jučer su potvrdili da su prošli petak rano ujutro intervenirali zbog napada na dvije djevojke u dobi od 28 i 30 godina, od kojih je jedna državljanka Velike Britanije.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je danas da je šokiran izjavama predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića u intervjuu za RTL vezanim uz prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj je sudjelovao njezin prvi potpredsjednik Radimir Čačić, ocjenjujući da one "predstavljaju javni skandal kojim se ozbiljno narušava načelo trodiobe vlasti te grubi nasrtaj na vladavinu prava". "Bilo kakvo komentiranje nepravomoćnih sudskih postupaka u javnim sredstvima priopćavanja od državnih dužnosnika i nositelja vlasti kazneno je djelo prisile nad pravosudnim dužnosnikom iz čl. 309 KZ-a, za što je zaprijećena novčana kazna do stopedeset dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci", navodi u priopćenju HHO. Ako je sudbina ove hrvatske vlade "u rukama jednog činovnika, službenika, suca prvostupanjskoga suda u Mađarskoj, to je zato što su se sama vlada i njezin predsjednik neprincipijelno doveli u takav položaj", ocjenjuje HHO. U HHO-u ističu kako su iznenađeni šutnjom sudbenih institucija, nevladinih udruga koje bi se trebale baviti vladavinom prava, ali ne i znakovitom šutnjom dijela medija. "Da je ovako što izjavio visoki dužnosnik bilo koje prethodne vlade, zacijelo bi se pokrenula lavina osuda", smatra HHO.

ŠIBENIK - Šibenski gradonačelnik Ante Županović sastao se danas s ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem kako bi provjerio navode o gašenju Stalne službe zadarskoga Trgovačkog suda u Šibeniku, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika. Županović je u Zagreb otišao zbog nagađanja da će se ta služba ugasiti već krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine, a ne, kako je to prije odlučeno, 1. siječnja 2019. Na najave o prijevremenom gašenju te službe burno su danas u pismu poslanom premijeru Zoranu Milanoviću reagirali i članovi Šibenskoga građanskog foruma, udruge građana koja u šibenskome Gradskom vijeću ima dva vijećnika. Forumaši drže nedopustivim gašenje Stalne službe zadarskoga Trgovačkog suda u Šibeniku jer će se time, smatraju, dovesti u pitanje poslovanje više od pet tisuća gospodarskih subjekata sa šibenskog područja koji će i za najmanju potvrdu morati u Zadar. Kažu kako su svjesni kako je to logičan slijed gospodarske propasti Šibenika zbog loših političkih odluka hrvatskih vlada i lokalnih vlasti u posljednjih 20 godina. No, ističu također da su svjesni "potencijala Šibenika koji se ne mogu realizirati dok se ne uklone zapreke upravljanja pomorskim dobrom, povrata vojarni, skidanja hipoteka sa zemljišta Tvornice elektroda i ferolegura i njezine sanacije" te dok se ne izgradi brza cesta Šibenik–Drniš-Knin, a sve je to, podsjećaju forumaši, u rukama vlade.

OSIJEK - Projekcijom filma "Osijek, nepokoreni grad", u produkciji Hrvatske radio-televizije (HRT) te dodjelom gradskih zahvalnica ustanovama i tvrtkama koje su dale doprinos obrani grada u Domovinskom ratu, u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen je Dan osječkih branitelja. Autorica filma Nada Prkačin kazala je kako film prikazuje razdoblje od 27. lipnja 1991. godine, kada je tenk bivše JNA, u Osijeku pregazio crvenog "fiću", pa do međunarodnoga priznanja Hrvatske, 15. siječnja 1992. godine. Dodala je kako je u filmu pokušala povezati arhivu HRT-a iz vremena Domovinskoga rata s vlastitim iskustvima iz toga razdoblja te kako je film namijenjen svima koji su ostali braniti svoj grad i napravljen je da se ne bi zaboravilo što se u to vrijeme događalo. Uručujući zahvalnice osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zahvalio je i svim ratnim zapovjednicima na naporima u obrani Osijeka te svim ustanovama i poduzećima koji su omogućili normalno funkcioniranje grada u najtežim trenucima 1991. i početkom 1992. godine. Najavio je da će se obilježavanje Dana osječkih branitelja nastaviti sutra, kada će se kod kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave otkriti spomen obilježje s imenima 1724 poginula branitelja i civila, ustvrdivši kako oni, koji su tijekom velikosrpske agresije bombardirali Osijek, još nisu kažnjeni za svoje zločine.

DUBROVNIK - Od 106 plaža na području Dubrovačko-neretvanske županije na 103 more je izvrsne kakvoće, rezultat je ispitivanja mora koje provodi županijski Zavod za javno zdravstvo. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su odredbama Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Na plaži Zaglavak u Trsteniku na Pelješcu i hotelu Park na Korčuli more je bilo dobre kakvoće, dok je more na plaži Veliki Žali pored Dubrovnika ocijenjeno zadovoljavajućim, priopćeno je iz županijskog Ureda za odnose s javnošću.

PULA - Nepunih mjesec dana prije službenoga početka 59. Festivala igranog filma u Puli, počeli su festivalski popratni programi "doFuraj svoj film", Pulska filmska tvornica i "Pustolovni Laboratorij profesora Baltazara", priopćeno je danas iz Pula film festivala. Program pod nazivom "doFuraj svoj film" zapravo je revija kratkog amaterskog filma koji se odvija već devetu godinu za redom a potiče mlade, još neafirmirane umjetnike na to da iskažu svoj talent omogućujući im time "platformu za prikazivanje i daljnju promociju svojih filmskih uradaka u trajanju do jedne minute". Kako se navodi u priopćenju Pula film festivala, filmovi uvršteni u natjecateljski program natječu se za najbolji film po glasovima žirija i najbolji film po glasovima publike. S druge strane, osma radionica "Pulska filmska tvornica" namijenjena je svima onima koji žele naučiti kako nastaje film te se okušati u izradi svojeg prvog kratkometražnog filma.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙