FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja danas raspravom o konačnom prijedlogu zakona o pučkom pravobranitelju kojim se regulira samostalnost pučkog pravobranitelja, ali i zadržavaju postojeći specijalizirani pravobranitelji za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom. Pred zastupnicima će se sutra naći novi prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju, u hitnom postupku, nakon što je Ustavni sud poništio prethodni zakon koji je trebao stupiti na snagu u srpnju 2012. Za prethodni zakon, donesen u listopadu prošle godine, nije glasala natpolovična većina svih zastupnika, a Ustavni sud u svome očitovanju istaknuo je da je riječ o "organskom zakonu", za čije je donošenje potrebna kvalificirana većina.

DUBROVNIK - Na poticaj ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, u Dubrovniku je održan radni sastanak s predstavnicima područne i mjesne vlasti o prijelaznom rješenju prometne povezanosti sjevernoga i južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije, područja koje će biti zahvaćeno primjenom propisa shengenskoga režima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Kako je istaknuto, prometno povezivanje krajnjega hrvatskog juga prioritetno je i strateško pitanje tog ministarstva te je i današnji sastanak jedan u nizu s mjesnim vlastima koje ono organizira radi pronalaženja najkvalitetnijih rješenja.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako je apsolutno za konsenzus oko budućnosti Hrvatske, ali i da ima puno tema oko kojih treba napraviti konsenzus. "Apsolutno sam za takav konsenzus. Nije dobro da projekt Pelješkog mosta, koji je dobar i kvalitetan, postane loš u onom momentu kada nova vlada zauzme svoje pozicije i kaže sad ovo više ne valja", kazao je Karamarko nakon sjednice Predsjedništva stranke odgovarajući na novinarski upit kako komentira poziv predsjednika RH Ive Josipovića na konsenzus vlasti i oporbe te je li Pelješki most uvjet za konsenzus. Smatra da je Pelješki most sinonim za rješenje i spajanje dva dijela Hrvatske.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je kako je pravda spora, ali dostižna te dodao kako ostaje nadati se da će i viša sudska instanca potvrditi današnje osuđujuće presude Višeg suda u Beogradu četrnaestorici optuženih za zločin u Lovasu 1991. Matić je Hini rekao kako je današnja presuda dokaz stare narodne poslovice da je pravda spora, ali dostižna te dodao da su optuženi dobili zaslužene kazne. Ministar branitelja dodao je kako sada ostaje za nadati se da se neće ponovno dogoditi, kao u ranijim slučajevima, vezanima uz suđenje za zločin na Ovčari, da se donesena presuda promijeni na višoj sudskoj instanci. Nadam se da se to neće dogoditi i time dovesti u pitanje ozbiljnost cijeloga postupka, kao što je to, nažalost, bilo u ranijim slučajevima kojima smo bili svjedoci, rekao je.

LOVAS - Prema riječima Ivana Mujića, koji je u Lovasu preživio "čišćenje" minskog polja, obitelji žrtava nisu, niti mogu biti zadovoljne današnjom presudom beogradskog suda za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991. "Optuženima je suđeno za 40 osoba što znači da jedan život vrijedi koliko tri godine zatvora", kaže dodajući kako je sudsko vijeće prihvatilo sve navode svjedoka, što međutim, kako je rekao, nažalost nije i rezultiralo većim kaznama.

LOVAS - Komentirajući presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991. - načelnik te vukovarsko-srijemske općine Stjepan Milas izjavio je Hini kako nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće. Odjel Višeg suda za ratne zločine u Beogradu danas je izrekao kazne za 14 pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni" zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj - prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora. "Nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće", kazao je Milas upozorivši kako se, međutim, presude odnose na kažnjavanje počinitelja ubojstva i mučenja "tek polovice od ukupno 70 Lovaščana, žrtava okupacije Lovasa". "Nadamo da će se sudski postupak otvoriti i za preostale žrtve kako bi i njihovi krvnici bili kažnjeni", istaknuo je Milas.

KOPRIVNICA - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je ogorčenje presudom Odjeljenja Višeg suda za ratne zločine u Beogradu na kojem su 14 pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni" osuđeni zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj, nazvavši kazne blagima i simboličnim. "Takva se nepravedna presuda mogla i očekivati, a ništa nas ne bi iznenadilo da u kasnijem postupku bude i umanjena. Glavni ratni zločinac u ovom procesu dobio je tek 20 godina zatvora, a ostali mnogo manje. Osim što su ubijali, klali i protjerivali pretežno starce, ženu i djecu, samo zato što su bili Hrvati, oni su ih uz ostalo natjerali i da kao živi štit koračaju kroz minsko polje. Tada je poginulo 22 civila, a više ih je ranjeno", stoji u današnjem priopćenju UBIUDR-a.

GLINA - U Glini je obilježena godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru. Na jučerašnji dan prije 21 godinu oko 500 pobunjenih Srba napalo je policijsku postaju u Glini. Otpor agresoru tada su pružili pripadnici djelatnoga i pričuvnog sastava policije te Antiterorističke jedinice iz Lučkog. U oružanom napadu poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom iz Gornjeg Viduševca, a nekoliko ih je ranjeno. Kad je brojniji agresor zauzeo policijsku postaju, zarobljeno je 16 hrvatskih policajaca i odvedeno u kninski zatvor.

JASTREBARSKO - Jastrebarski park oko dvorca Erdoedy u kategoriji najljepših parkova u gradu/mjestu i Plešivička vinska cesta u kategoriji najbolje turističke zanimljivosti u Zagrebačkoj županiji osvojili su prvo mjesto u sklopu županijske akcije "Volim Hrvatsku - Zeleni cvijet 2012", priopćeno je iz ureda gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela. Jastrebarsko je u kategoriji uređenosti mjesta kao cjeline osvojio treće mjesto.

ŠIBENIK - Grad Šibenik raspisao je natječaj za radove na uređenju ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila, vrijedne oko 11 milijuna kuna, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika Ante Županovića. Projekt uređenja ljetne pozornice na sv. Mihovilu podrazumijeva rekonstrukciju dijela perimetralnih zidova tvrđave, uređenje pozornice sa 1270 sjedećih mjesta na platou tvrđave, ali i rekonstrukciju podrumskih prostorija.

ZAGREB - S ciljem prikupljanja pomoći za stradalnike razornog potresa u Italiji, u Vukovaru će 2. srpnja biti održan veliki dobrotvorni spektakl "Hrvatsko srce za Italiju" na kojemu će sudjelovati niz poznatih osoba iz hrvatskoga sportskog i javnog života. Na dobrotvornoj nogometnoj utakmici, najavljenoj na današnjoj tiskovnoj konferenciji, nastupit će Igor Štimac, Dragan Primorac, Zoran Mamić, Dario Šimić, Silvio Marić, Robert Kovač, Ivica Šurjak, Đani Stipaničev, Alen Nižetić i Mate Bulić. Najavljeno je i sudjelovanje Giuliana Đanića, Gorana Karana, Borisa Živkovića, Brune Kovačevića, Veljka Mršića, Franje Arapovića i drugih poznatih osoba.

SPLIT - Policija Splitsko-dalmatinske županije je angažirana na rasvjetljavanju uzroka smrti predsjednika Ruskoga skijaškog saveza Leonida Garta (39), koji je u nedjelju pronađen mrtav u moru u Bračkom kanalu, a Županijsko državno odvjetništvo očekuje rezultate toksikološkoga vještačenja tekućine, koja je uzeta iz tijela preminulog. "Naša policija je angažirana na utvrđivanju uzroka smrti - je li do nje došlo utapanjem, infarktom ili kaznenim djelom, a to će se moći znati nakon završetka obdukcije na odjelu patologije splitskog KBC-a", izjavila je za Hinu glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj.

ZAGREB - Dvije 14-godišnje sestre blizanke iz Češke koje se nakon teške prometne nesreće češkog autobusa u subotu na autocesti A1 kod Sv Roka liječe u Kliničkom bolničkom centru Zagreb (Rebro), dobro se oporavljaju i do daljnjega će ostati u toj zagrebačkoj bolnici, doznaje se od liječnika.

OSIJEK - Premijerom obiteljske drame "Unterstadt", po istoimenom romanu, osječke autorice Ivane Šojat-Kući, u režiji Zlatka Svibena, i u izvedbi osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), 29. lipnja, bit će otvoreno ovogodišnje "Osječko ljeto kulture" (OLJK), istaknuto je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku. Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder ocijenio je kako je ambijentalna izvedba ove drame, koja će biti održana u osječkoj Tvrđi, o prošlosti Osijeka, najveći dramski projekt, u njegovu 30-godišnjem kazališnom radu. Dodao je kako će u predstavi, koja će u listopadu biti odigrana i u HNK-u, i koja je već prijavljena za Nagradu hrvatskog glumišta, nasutpiti oko 40 sudionika, a uz brojne glumce nastupit će članovi muškog i ženskog zbora te studenti osječke Umjetničke akademije.

ZAGREB - Knjiga autora Ante Peterlića "Iz povijesti hrvatske filmologije i filma" koja donosi tekstove o hrvatskim filmskim kritičarima, esejistima i filmolozima, o filmovima i njihovim autorima predstavljena je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU). Recenzent Hrvoje Turković kazao je kako je posebnost ove knjige u tome što osvjetljava jedan dio koji autorovi suradnici, prijatelji i đaci nisu dobro poznavali te da se radi o tekstovima koji su 'rasuti' po časopisima ili objavljeni u specijalističkim zbornicima.

ZAGREB - Splitski vokalni sastav Cantores Maruli nastupit će na poziv Makedonskog znanstvenog društva iz Bitole i Ad Libitum Art – Akademskog zbora "Pričom o Marku Maruliću" na ovogodišnjem Bitolskom festivalu i Ohridskom ljetu kulture u Makedoniji, izvijestio je danas Cantores Maruli. Vokalni sastav navodi kako će 29. lipnja nastupiti u Muzeju i zavodu u Bitoli, a 30. lipnja u katoličkoj crkvi na Ohridu.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙