FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 18 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 18 sati.

ATENA - Grčka vlada objavila je u utorak da će novi ministar financija biti ugledni ekonomist Ianis Sturnaras, član tima koji je svojedobno pregovarao o ulasku Grčke u eurozonu. Nova grčka vlada predvođena konzervativcima brzo je donijela odluku o novom ministru nakon što je njezin prvi izbor, bankar Vasilis Rapanos, dao u ponedjeljak ostavku po preporuci liječnika pošto je četiri dana proveo u bolnici. Njegova iznenadna ostavka izazvala je pometnju u vladi koja je suočena s obeshrabrujućim zadatkom uvjeravanja skeptičnih međunarodnih zajmodavaca da ublaže oštre uvjete paketa međunarodne pomoći. "Premijer Antonis Samaras odlučio je za ministra financija imenovati profesora ekonomije na Atenskom sveučilištu Ianisa Sturnarasa", priopćio je Samarasov ured. Stranački dužnosnici kazali su da su se čelnici tri koalicijske stranke brzo složili sa Samarasovim izborom 55-godišnjeg Sturnarasa, koji je u Grčkoj stekao nadimak "Gospodin Euro". Novog ministra financija čeka težak zadatak - traženje više vremena i novca od skeptičnih stranih kreditora dok vlada u zemlji provodi nepopularne reforme.

MADRID - Španjolska bi mogla povisiti stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na proizvode i usluge na koje se trenutno plaćaju niže stope kako bi povisila prihode od poreza i ispunila zadane striktne ciljeve smanjenja proračunskog manjka, objavilo je u utorak ministarstvo financija. Španjolska trenutno ima stopu PDV-a od 18 posto koja spada među najniže u Europi, a mnogi proizvodi uvršteni su u kategorije na koje se plaćaju niže stope od osam ili 'superniskih' četiri posto. Tako se 8-postotni PDV naplaćuje za hotelska noćenja i još neke turističke proizvode, kao i za kino i kazališne ulaznice. Za knjige, novine i osnovne prehrambene proizvode Španjolci plaćaju četiri posto PDV-a. "Ministarstvo razmatra mogućnosti za promjenu klasifikacije određenih proizvoda i usluga na koje se trenutno plaća niža ili 'super niska' stopa PDV-a", kazao je glasnogovornik ministarstva. Time je vlada u Madridu prihvatila odgovarajuće sugestije Europske komisije i MMF-a nakon što je u ponedjeljak i službeno zatražila pomoć za svoje banke. Europski čelnici već su dogovorili da će za Španjolsku izdvojiti do 100 milijardi eura.

PARIZ - Nova francuska vlada objavila je u utorak da će povisiti minimalnu plaću za dva posto kako bi ublažila udarac koji su džepovima francuskih građana zadali viši porezi i posustalo gospodarstvo. Minimalna će plaća tako biti podignuta na 9,4 eura po satu, a trenutno je dobiva oko 1,6 milijuna radnika, odnosno 10 posto stalnog zaposlenih i 25 posto zaposlenih na određeno vrijeme. Vlada nastoji delikatnim mjerama povećati kupovnu moć radnika i istodobno voditi računa o tome da ne odvrati poduzeća od zapošljavanja novih radnika s obzirom da je stopa nezaposlenosti u međuvremenu dosegnula najvišu razinu u 13 godina. Ministar rada Michel Sapin kazao je da će dvopostotno povećanje minimalne plaće realno iznosti 0,6 posto, nakon što se uzme u obzir inflacija. Kako bi jasno pokazala da joj nije na umu samo štednja, vlada je odlučila od 1. srpnja povisiti minimalnu plaću. Planirano je povećanje skromnije no što su sindikati zahtijevali.

LONDON/NEW YORK - Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najniže razine u posljednja dva tjedna prema dolaru i jenu jer su španjolski troškovi zaduživanja ponovo porasli, dok su nade splasnule da će summit EU-a donijeti napredak u rješavanju dužničke krize eurozone. Euro se tako nakratko spustio na 1,2454 dolara, što je njegova najniža razina od 12. lipnja. Potom se njime trgovalo po 1,2472 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od 0,2 posto. Jedinstvena europska valuta prema jenu je oslabjela 0,5 posto, na 99,11 jena. Ranije se nakratko spustila na 98,71 jena, također najnižu razinu u dva tjedna. Dolar je zabilježio najvišu razinu u dva tjedna i prema švicarskom franku, te se njime trgovalo po 96,41 švicarskih centima. Potom se stabilizirao na 96,35 centima, što znači da je na dnevnom dobitku od 0,3 posto. Američka valuta oslabjela je pak prema japanskoj za 0,3 posto i njome se trgovalo po 79,47 jena.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙