FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni čelnici traže od G20 konkretne mjere

Autor: gple
LOS CABOS, 18. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Čelnici vodećih svjetskih poduzeća zatražili su od političkih dužnosnika da što prije pronađu rješenje za probleme u svjetskom gospodarstvu jer će se u protivnom suočiti s gospodarskom krizom dubljom od one u 2008/2009.

Izvršni direktori i ostali čelnici oko 350 poduzeća iz cijeloga svijeta, uključujući Nestle, Zurich Insurance Group i Walmart, pozvali su političke dužnosnike na meksičkom summitu 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju iz cijelog svijeta da poduzmu odlučne mjere kako bi raspršili tamne oblake nad svjetskim gospodarstvom.

Ekonomska neizvjesnost prilično teško utječe na kompanije, ustvrdio je čelnik Međunarodne trgovinske komore (ICC) Jean-Guy Carrier.

"Nestabilnost plaši ljude s kojima razgovaramo, mala i srednja ali i velika poduzeća, aktere u trgovini", kazao je Carrier za Reuters tijekom nedjeljnog skupa.

"Sve to prilično loše utječe na svjetsko gospodarstvo jer te kompanije, u svakom slučaju veliki broj njih, upozoravaju da se žele širiti i ulagati ali odgađaju takve planove. Pomnožite to s tisuću i dobit ćete broj kompanija širom svijeta, blokirani izvor ulaganja, rasta i radnih mjesta", dodaje.

Usporavanje rasta u Kini i Brazilu, planirana fiskalna štednja u SAD-u i zastoj u trgovinskim pregovorima podrazumijevaju da su prognoze za gospodarstvo već sada lošije no što su bile u 2008., zaključio je Carrier.

Ključno je da članice G20 povećaju zajmodavne resurse Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogao pomoći zemljama najteže pogođenima krizom, istaknuo je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙