FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sirijsko-turski zračni incident

Autor: vrad
ISTANBUL, 25. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Novi zračni incident između Sirije i Turske, u kojemu nije bilo žrtava ni materijalne štete, dogodio se iznad Sredozemnog mora, pošto je Sirija u petak oborila turski borbeni zrakoplov F-4, rekao je u ponedjeljak europski diplomatski izvor, a prenijela je agencija France Presse.

Zrakoplov turskih zračnih snaga Casa CN-235 za potragu i spašavanje, koji je sudjelovao u potrazi za dvojicom pilota F-4, našao se na ciljniku sirijskog sustava za protuzračnu obranu, što je zadnja etapa prije otvaranja vatre, rekao je taj izvor.

Taj obrambeni sustav ima radar i rakete.

"Kada se zrakoplov nađe na ciljniku obrambenog sustava, njegovi uređaji to registriraju i javljaju, što se i dogodilo", dodao je.

Ne zna se je li zrakoplov u trenutku incidenta bio u sirijskom zračnom prostoru, dakle manje od 22 km od sirijske obale, ili u međunarodnom.

O ovom incidentu koji se dogodio u petak ili u subotu, tursko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je diplomate zemalja EU-a i NATO-a na sastanku koji se u nedjelju održao u Ankari, dodao je izvor.

Turski borbeni zrakoplov F-4 oborila je u petak sirijska protuzračna obrana tijekom vježbe, nije imao oružje i bio je u međunarodnom zračnom prostoru, pošto je nakratko ušao u sirijski zračni prostor, tvrdi Ankara. Dvojica pilota su proglašena nestalim.

Turska je nakon toga sazvala hitnu sjednicu sa saveznicima iz NATO-a koja će se u utorak održati u Bruxellesu.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙