FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija objavila da je turski zrakoplov srušila u svom prostoru

Autor: mvra
ANKARA/BEJRUT, 23. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Sirijska vojska objavila je da su njene snage u petak srušile turski vojni zrakoplov "iznad sirijskih teritorijalnih voda", nakon što je Turska upozorila da će zbog incidenta "odlučno poduzeti potrebne korake".

"Naša zračna obrana, suočena s metom koja je ušla u naš prostor iznad teritorijalnih voda srušila je zrakoplov. Ispalo je da je riječ o turskom vojnom zrakoplovu", stoji u izjavi sirijske vojske objavljene u državnim medijima.

Sirija navodi da je turski zrakoplov kad je oboren letio nisko i na udaljenosti od jednog kilometara od njezine obale.

"Turska će predstaviti svoj konačni stav nakon što u potpunosti rasvijetli taj incident i odlučno poduzeti potrebne korake", priopćio je ured turskog premijera Tayipa Erdogana, nakon dvosatnog hitnog sastanka na kojem su uz premijera bili načelnik glavnog stožera obrane, zapovjednik zrakoplovstva, ministri unutarnjih i vanjskih poslova i šef obavještajne službe.

Ured je naveo i kako se podrazumljeva da je turski zrakoplov srušen od strane Sirije.

Erdogan je rekao da Turska i Sirija surađuju u traganju za dvojicom nestalih članova posade zrakoplova.

Turski mediji izvijestili su da se Sirija ispričala za incident nakon što je objavljeno da su sirijske obrambene snage srušile turski vojni zrakoplov F-4 dok je letio iznad Sredozemnog mora.

Ankara koja je blisko surađivala sa Sirijom prije pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada okrenula se protiv sirijskog vođe nakon što je nasilno reagirao protiv prodemokratskih prosvjeda, potaknutih prevratima drugdje u arapskom svijetu. Turska sada sirijskim pobunjenicima pruža utočište na granici sa Sirijom.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙