FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara smireno odgovorila na sirijsko rušenje zrakoplova

Autor: mtro
ANKARA, 23. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Turska je priznala u subotu da je turski borbeni zrakoplov, koji je dan ranije srušila Sirija, mogao nehotice povrijediti sirijski zračni prostor, u smirenoj reakciji nakon tog teškog incidenta koji pojačava bilateralne napetosti i može imati međunarodne posljedice.

"Radi se o nenamjernim potezima koje se događaju zbog velike brzine zrakoplova", rekao je turski predsjednik Abdulah Gul. Turska je prekinula veze s predsjednikom Bašarom al-Asadom zbog represije protiv prosvjeda u Siriji, koja s Turskom dijeli 900 km dugu granicu.

Sirijska vojska objavila je da su njene snage u petak srušile turski vojni zrakoplov F-4 "iznad sirijskih teritorijalnih voda".

Turski tisak je jednoglasno u subotu osudio sirijski režim zbog tog incidenta i zahijeva da za on "to plati cijenu", dok je zamjenik premijera Bulent Arinc bio umjereniji i rekao da "moraju ostati mirni, i izbjegavati provokativne izjave i stajališta", prenosi agencija Anadolija.

On je precizirao da je turski F4 bio u izviđačkoj misiji i da nije bio naoružan. U petak je Ankara čekala 12 sati prije potvrde da je jedan od njezinih zrakoplova srušila sirijska protuzračna obrana, i isključila je mogućnost nesreće.

Turske i sirijske snage surađuju u traženju dvojice članova posade koji se vode kao nestali. Potrage su u subotu poslijepodne trajale blizu obala turske pokrajine Hatay, na jugu zemlje, navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙