FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza na europskim burzama pred odluku američke središnje banke

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, jer su ulagači nestrpljivo čekali hoće li se američka središnja banka na današnjem sastanku odlučiti za nove mjere poticaja i time poduprijeti najveće svjetsko gospodarstvo.

Londonski Ftse indeks bio je tako na dobitku od 0,3 posto i iznosio je 5.602 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao svega 0,1 posto, na 6.369 bodova. Pariški CAC oslabio je pak 0,2 posto, na 3.111 bodova.

U takvim okolnostima na gubitku su bili sektori koje ulagači smatraju defanzivnima u nestabilnim vremenima, dok su ciklični sektori kojima na ruku ide pozitivno gospodarsko ozračje bili na dobitku jer ulagači očekuju da će Fed po dovršetku dvodnevnog zasjedanja objaviti nove poticajne mjere.

Tako je europski indeks prehrambenih kompanija i proizvođača pića bio među najvećim gubitnicima, oslabjevši 1,2 posto. Najveći dobitnici zabilježeni su pak u rudarskom sektoru čiji su pripadnici u prosjeku bili na dobitku od dva posto, a među dobitnicima se isticao i bankarski sektor, u plusu u prosjeku za 1,1 posto.

Spekulacije tržišta kreću se u rasponu od procjena da će Fed podupirati gospodarstvo programom kupovine i prodaje obveznica u sklopu tzv. 'Operacije Twist' do predviđanja o novom krugu ublažavanja monetarne politike u SAD-u pa među ulagačima prevladava nervoza sve dok neizvjesnost ne bude otklonjena.

"Povuče li Fed neke pozitivne poteze, bio bi to početak šireg trenda jačanja dionica na burzama. To bi naznačilo da su spremni učiniti više u smislu kvantitativnog ublažavanja. Optimistični smo u pogledu dionica i vidimo potencijal za uzlet od 15 posto do kraja ove godine", kazao je Graham Bishop, dionički strateg u tvrtki Exane BNP Paribas.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,11 posto, završivši trgovanje na 8.752 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙