FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta zabrinjava potražnja u uvjetima slabljenja gospodarskog rasta

Autor: mkuz
LONDON, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom su tržištu u utorak pale slijedom očekivanja da će naftnu potražnju pogoditi još jedan ciklus loših podataka iz eurozone a dodatni pritisak stvorile su i poruke Agencije za međunarodnu energiju (IEA) da aktualna razina cijena i dalje predstavlja prijetnju za svjetsko gospodarstvo.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 68 centi, na 98,17 dolara. U ponedjeljak je kratko dotakla nanižu razinu u 16 mjeseci od 95,63 dolara da bi pred kraj trgovanja oporavila. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni. Dan ranije spustio se na najnižu razinu od prošlogodišnjeg listopada od 81,32 dolara da bi se potom oporavio.

Unatoč padu cijena nafte u ponedjeljak izvršna direktorica IEA-e Maria van der Hoeven kazala je novinarima na konferenciji za novinstvo u utorak da se naftom i dalje trguje blizu 100 dolara za barel, što dodatno pojačava rizike za svjetski gospodarski rast.

Pesimističnim tonovima pridružio se u utorak i čelnik britansko-nizozemskog naftnog diva Royal Dutch Shella Peter Voser, predviđajući daljnji pad cijena nafte u drugoj polovini godine zbog usporavanja svjetskog gospodarstva i ublaženih geopolitičkih neizvjesnosti.

"Svjetska potražnja slabi, u Europi primjećujemo elemente recesije, a u Aziji i Pacifiku blago usporavanje", kazao je Voser na marginama jednog skupa naftne industrije.

Bojazni u vezi s gospodarskim rastom potpirili su u utorak i podaci iz eurozone koji su pokazali neočekivano snažan pad prometa u maloprodaji u travnju.

Odvojeno je indeks menadžera nabave za eurozonu koji izrađuje londonska tvrtka Markit pokazao najveći pad aktivnosti u gotovo tri godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 95,48 dolara za barel, što znači da je pala 1,96 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙