FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od pogoršanja krize u eurozoni i slabljenja potražnje pritisnuo cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 12. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima zbog straha da će se dužnička kriza u eurozoni pogoršati i naškoditi svjetskom gospodarstvu a time i potražnji za naftom.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 76 centi, na 97,33 dolara, nakon što se nakratko spustila i na samo 96,62 dolara po barelu, vrlo blizu ovogodišnje najniže razine od 95,63 dolara, zabilježene 4. lipnja. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa nižoj cijeni od 82,18 dolara.

Optimizam nakon odluke o spašavanju španjolskih posrnulih banaka izblijedio je pred zabrinutošću za utjecaj paketa pomoći na španjolski javni dug. Istodobno neizvjesnost uoči nedjeljnih grčkih izbora dodatno povećava zabrinutost da će se financijska kriza u Europi produbiti.

U ponedjeljak su cijene nafte porasle više od dva dolara temeljem vijesti da su ministri financija eurozone dogovorili pomoć Španjolskoj u iznosu do 100 milijardi eura za rješavanje teškoća dugom pogođenih banaka. Tijekom noći pojavile su se i dvojbe i bojazni da bi se madridski financijski problemi mogli dodatno pogoršati.

"Europa znatno utječe na prognoze za rast a s obzirom na postojeću slabost kineskog gospodarstva, daljnje pogoršanje krize u eurozoni moglo bi gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju. Istodobno stanje na strani ponude nije toliko nepovoljno za razinu cijena", rekao je Guy Wolf iz Marexa Spectrona.

Cijene nafte dodatno je pritisnula izjava saudijskog ministra za naftu Alija al Naimija u utorak da je zadovoljan aktualnom razinom proizvodnje u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Saudijska Arabija namjerava zadržati proizvodnju na sadašnjoj razini usprkos padu cijena nafte u posljednje vrijeme, poručio je saudijski dužnosnik.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 97,34 dolara za barel, što znači da je bila 1,47 dolara viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙