FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Investicijska klima u Švicarskoj najlošija od siječnja

Autor: vmom
ZUERICH, 20. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Investicijska klima u Švicarskoj u lipnju je znatno pogoršana i trenutno je najlošija od siječnja, pokazalo je najnovije istraživanje, ustvrdivši također da većina analitičara očekuje da će švicarski franak ostati stabilan prema euru.

ZEW indeks investicijske klime u lipnju je smanjen za golema 39,4 boda, na minus 43,4 boda, što je njegova najniža razina od siječnja, objavila je u srijedu banka Credit Suisse, koja je navedeno istraživanje provela u suradnji s njemačkim centrom za ekonomska istraživanja ZEW.

"Naše je stajalište da takva promjena odražava očekivanja značajnog usporavanja rasta u drugoj polovini ove godine, nakon što je ugodno iznenadio u prvom tromjesečju", tumače autori toga izvješća.

Iako je švicarsko gospodarstvo u prvom tromjesečju neočekivano poraslo po stopi od 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, u tamošnjoj središnjoj banci upozoravaju da će rast značajno usporiti u nadolazećim mjesecima.

Velike brige zadaje kriza u eurozoni, koja je najveći švicarski trgovinski partner, pa će izvoznike koji već muku muče sa snažnim frankom dodatno pogoditi slabija potražnja u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Istraživanje je ujedno pokazalo da 78 posto od ukupno 46 ispitanih analitičara očekuje da će švicarski franak ostati stabilan prema euru. Riječ je o njihovom najvećem postotku od rujna prošle godine kada je Švicarska središnja banka (SNB) utvrdila minimalni tečaj od 1,2 franka za euro.

Guverner SNB-a Thomas Jordan zaprijetio je da će uvesti kontrole tijekova kapitala kako bi zauzdao jačanje franka u slučaju da dužnička kriza u eurozoni eskalira i time potakne ulaganja u švicarsku valutu, koju ulagači percipiraju sigurnim utočištem za kapital u nestabilnim vremenima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙