FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 17. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Vojne vlasti Egipta naložile su, u skladu s odlukom suda, raspuštanje parlamenta, rekao je jedan dužnosnik, što islamisti koji dominiraju u parlamentu osuđuje kao državni udar generala koji su preuzeli vlast po svrgavanju Hosnija Mubaraka. Vrhovni ustavni sud u četvrtak je proglasio sastav donjeg doma parlamenta nelegalnim. Jedan dužnosnik ureda predsjednika parlamenta agenciji Reuters je u subotu rekao da je dan ranije feldmaršal Hussein Tantawi poslao pismo u kojem nalaže da se parlament raspusti te da se niti jednom njegovu članu ne dopusti ulazak u zgradu. Muslimanska braća, koji imaju najviše zastupnika u parlamentu po glasovanju održanom krajem siječnja, upozorili su da predstoje "opasni dani" i rekli da bi politička postignuća pobune u kojoj je 11. veljače 2011. svrgnut Mubarak mogla biti izbrisana. Braća kažu da se parlament može raspustiti samo općim referendumom.

MILANO - Italiji ponovno prijeti gospodarska katastrofa, upozorio je u subotu talijanski premijer Mario Monti dok se u zemlji održavaju povremeno i nasilni prosvjedi protiv njegovog programa štednje. "Mi smo se ranije maknuli s ruba no rupa postaje sve veća i mogla bi nas progutati. Ponovno smo u krizi", rekao je Monti u subotu u Milanu prigodom presjecanja vrpce "Vodafone villagea". Monti je također istaknuo da je put rasta "dug i mukotrpan" no i dodao i da će se "uskoro" vidjeti "neki učinci". Kasnije u subotu u Bologni Monti je rekao da on i drugi europski čelnici očekuju da se na nedjeljnim izborima Grci opredijele za stranke koje žele zadržati euro poštujući uvjete dobivanja međunarodne pomoći. Ispred kazališta u kojem je govorio Monti, s policijom su se za to vrijeme sukobili protuvladini prosvjednici. U petak je agencija SWG objavila rezultate istraživanja po kojem je potpora Talijana Montiju pala s 71 posto, koliko je imao kada je studenom preuzeo premijerski položaj, na 33 posto.

MOSKVA - Ruski oporbeni aktivisti u subotu su ujedinili dvije stranke kako bi osnažili svoju borbu protiv predsjednika Vladimira Putina. Mihail Kasjanov, premijer od 2000. do 2004. za Putinovog prvog predsjedničkog mandata, koji je postao njegov žestoki kritičar, i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov, ujedinili su svoju Narodnu slobodarsku stranku s Republikanskom strankom bivšeg zastupnika Vladimira Rižkova. "Naš je glavni cilj promjena u političkom smjeru zemlje. To se može postići samo putem slobodnih izbora", rekao je Kasjanov na marginama konferencije na kojoj su delegati stvorili novu stranku RPR-PARNAS.

TUNIS - Bivši tuniski premijer Beji Caid Essebsi u subotu je utemeljio novu sekularnu političku stranku koja treba biti protuteža Ennahdi, umjerenoj islamističkoj skupini koja je prošle godina osvojila vlast na prvim slobodnim izborima. Ennahda, koja je bila zabranjena pod svrgnutim predsjednikom Zine al-Abidine Ben Alijem, osvojila je više od 40 posto mjesta u novoj ustavotvornoj skupštini i formirala je vladu u koaliciji s dvije nevjerske stranke. Na skupu u subotu u Tunisu koji je privukao oko 2000 podržavatelja, Essebsi je rekao da je vrijeme da sekularne stranke preuzmu natrag inicijativu od Ennahde. "Politička je scena neuravnotožena i stranke se, nažalost, nisu bile u sttanju okupiti. Stoga objavljujemo ustanovljanje pokreta Nida Tunisia (Tunis zove)", rekao je Essebsi. Ispred konferencijskog centra gdje se održavao skup, deseci islamista su prosvjedovali protiv Essebsija, koji je postao premijer nakon revolucije i vodio Tunis do izbora, nazivajući ga ostatkom starog režima. "Nema povratka", uzvikivali su prosvjednici dok ih nisu rastjerale snage sigurnosti.

ANCHORAGE, Aljaska - Četvero japanskih alpinista smatraju se mrtvim nakon što ih je pomela snažna lavina na Mount McKinley na Aljasci, najvišem vrhu Sjeverne Amerike, priopćila je u subotu služba nacionalnog parka. Vlasti su priopćile kako je jedan muškarac preživio i spustio se kako bi pozvao pomoć. Lavina se sručila u četvrtak ujutro ali spašavatelji toga dana i u petak nisu našli tijela ili penjačku opremu, priopćila je parkovska služba. "Kažemo smtraju se mrtvim jer nismo našli njihova tijela", rekla je Maureen McLaughlin, glasnogovornica Nacionalnog parka Denali u kojem se nalazi planina. "Još uvijek smo tamo danas i tragamo". Ako se pokaže da su sve četvero alpinista poginuli bit će to najgora nesreća na McKinley od 1992. kada su u padu poginula četvorica kanadskih alpinista, rekla je McLaughlin. Sve četvero alpinista su iz japanske prefekture Miyagi, a bili su dio peteročlane ekspedicije i spuštali su se s planine kakda je došlo do nesreće. Do lavine je došlo na McKinleyovoj West Butrtress ruti, stazi koja se najčešće koristi za uspon i spuštanje s planine.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙