FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović učenicima uručio nagradu Harvarda

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Tradicionalnu nagradu Harvarda za izvrsne srednjoškolske učenike uručio je gimnazijalcima Ani Buri i Marku Tomiću večeras u Zagrebu predsjednik Republike Ivo Josipović, uoči koncerta ženskog zbora sveučilišta Harvard Radcliffe Choral Society sa zagrebačkim zborom Cantus Ante Omnia u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ana Bura je učenica trećeg razreda Prve riječke hrvatske gimnazije Ana Bura a Marko Tomić je učenik trećeg razreda zagrebačke V. gimnazije. Njih su za nagradu "Knjiga za izvrsnost Sveučilišta Harvard – The Harvard Prize Book Award" nominirale njihove škole.

"Volio bih da ova večerašnja svečanost bude doprinos da u Hrvatskoj konačno počnemo slaviti uspjeh jer ako ne slavimo uspjeh nema optimizma, nema povjerenja u vlastite snage, nema ni napretka. Društvo koje ne slavi uspjeh, koje ne prepoznaje uspjeh vrlo teško napreduje", poručio je predsjednik Josipović.

Hrvatska je mlada zemlja s puno talentiranih mladih ljudi i ovo dvoje mladih ljudi, koji su odabrani kao ponajbolji u svojoj generaciji, su tome dokaz, rekao je Josipović.

Predsjednica Harvard kluba Hrvatske Ana Budin zahvalila je predsjedniku Josipoviću te Lidiji Ortloff, predstavnici Ureda za upis redovnih studenata na preddiplomski studij Harvarda, koja nagradu sponzorira u suradnji s Harvard klubom Hrvatske.

Od njenog osnivanja 1910. nagrada "Knjiga za izvrsnost Sveučilišta Harvard – The Harvard Prize Book Award", dodjeljuje se svake godine učenicima u srednjim školama SAD-a i diljem svijeta, a dobitnici se biraju među istaknutim učenicima trećih razreda na temelju nominacija njihovih škola. Nagrada nije novčana, već služi kao inspiracija za prijavu za studij na Harvardu.

"Oboje učenika su iznimno cijenjeni u svojim školama te su dobili odlične preporuke svojih učitelja kao kandidati za nagradu. Ovom nagradom nastojimo potaknuti najbolje učenike da se prijave na preddiplomski studij Harvarda. Sveučilište Harvard ima velikodušni program financijske pomoći za međunarodne studente, a svaki primljeni student čija obitelj ostvaruje ispod 389 tisuća kuna dohotka godišnje Harvard pohađa besplatno,“ rekla je Ortloff.

Imenika učenika - dobitnika nagrade objavio je bivši plivački reprezentativac Gordan Kožulj, koji je pritom istaknuo kako je za uspjeh važna strast.

Večerašnji koncert Radcliffe Choral Society dio je trotjedne međunarodne turneje na kojoj posjećuju Tursku, Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku. Pored koncerta u Lisinskom, zbor u Hrvatskoj nastupa i kao sudionik u natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Hrvatskom domu kulture u Petrinji.

Pedeset članica zbora Radcliffe Choral Society izvodi široki spektar sakralne i svjetovne zborske glazbe. U zboru Cantus Ante Omnia (Pjev prije svega) je dvadesetak djevojaka različite dobi i zanimanja, a izvode djela umjetničke i folklorne baštine različitih povijesnih razdoblja i geografskih područja.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙