FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan obrtnika Sisačko-moslavačke županije

Autor: ssis
SISAK, 15. lipnja 2012. (Hina) - Propast nekoliko većih gospodarskih sustava u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji utjecala je i na pad broja obrta, koji su svojim proizvodima i uslugama bili povezani s velikim tvrtkama, pa trenutačno na području županije djeluje 2.335 obrta, što je 170 manje nego prije godinu dana, rečeno je na svečanoj sjednici Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, održane u povodu 142. godišnjice organiziranog obrtništva.

"Budućnost za naše obrtništvo je u obrazovanju, jer će samo stručno osposobljeni obrtnici u Europskoj uniji moći konkurirati i preuzimati poslove. Za opstanak obrtništva koristit ćemo i preostala sredstva iz fondova EU, pa su već u izradi neki projekti. Novu šansu daje nam i ministarstvo koje smo dobili, pa ga treba još bolje iskoristiti, posebno u stvaranju zakonskog okvira, koji će stvoriti bolje uvjete za obrtništvo. Pritom, kao s partnerom surađujemo i s Hrvatskom udrugom poslodavaca", rekao je na svečanosti predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Željko Vrbanus napomenuo je kako je pad broja obrta u toj županiji usporen, ponajprije zahvaljujući županijskim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte, ali i kreditiranje obrtnika s kamatom od samo 3,5 posto. U subvencioniranje kamata, uz županiju su se uključili i neki gradovi i općine.

Za poseban doprinos obrtništvu, Nagradu za životno djelo na svečanosti su primili umirovljena trgovkinja Zdenka Bervida iz Kutine i umirovljeni dimnjačar Ivan Crnković iz Petrinje.

Najboljim učenicima za obrtnička zanimanja dodijeljena su priznanja Šegrt Hlapić, priznanja obrtnicima za organizacijski rad, najboljim majstorima stručnim učiteljima, te zahvalnice i druga priznanja.

Po završetku svečane sjednice otvoren je novouređeni Dom obrtnika u Sisku, u čije je uređenje sisačko Udruženje obrtnika uložilo oko pola milijuna kuna.

(Hina) xssis yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙