FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

160. obljetnica obrtništva u Osijeku

Autor: ivuc
OSIJEK,06. lipnja 2012.(Hina) - U Osijeku je danas obilježena 160. obljetnica organiziranog obrtništva u Hrvatskoj i 160 godina od osnutka trgovačko-obrtničke komore u Osijeku.

Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Stjepan Koraj kazao je kako se, nakon četiri godine negativnih trendova, u prvih pet mjeseci ove godine, prvi put, više obrta otvara, nego što se zatvara, a u tom je razdoblju u obrtu otvoreno više od 4.690 radnih mjesta.

Najavio je kako se izmjenama Zakona o obrtu planira promijeniti odredba po kojoj obrtnici, kao jedina poduzetnička grupacija, za poslovanje odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom, jer su zbog toga u neravnopravnom položaju.

Dodao je kako je Ministarstvo, kroz program "Poduzetnički impuls" osiguralo 376 milijuna kuna bespovratnih poticajnih sredstava, namijenjenih pokretanju poduzetničkih inicijativa te da je podneseno oko 10 tisuća prijava, koje se obrađuju, a prve potpore očekuju se krajem lipnja.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec kazao je kako 160 godina organizirane brige za obrtništvo Komora želi nastaviti na drugim osnovama, zauzimanjem za bolji zakonski okvir, posebice u radnom zakonavstvu, te osnivanjem EU tima, koji treba pronaći mogućnosti za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

Dodao je kako je obrtništvo nedjeljivi dio lokalne zajednice te da obrtnicima treba pomoći kako bi se što bolje pripremili za poslovanje na jedinstvenom europskom tržištu, zbog čega će biti potrebno dodatno ulagati u obrazovanje.

Predsjednik osječko-baranjske Obrtničke komore Dragutin Grabrović kazao je kako je osnivanjem prvih obrtničkih komora u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, 1852. godine, ostvarena želja obrtnika za osnivanjem samostalne organizacije, koja će promicati i štititi njihove interese.

(Hina) xivuc yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙