FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEECP podržao Svilanovića za glavnog tajnika RCC-a

Autor: ssai
BEOGRAD, 14. lipnja 2012. (Hina) - Sudionici sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica foruma za politički i diplomatski dijalog Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u četvrtak su u Beogradu pozdravili kandidaturu srbijanskog diplomata Gorana Svilanovića za novog glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), ukazavši na značaj unapređenja međusobne suradnje i potpore zemalja regije.

Svilanović bi na tom mjestu zamijenio sadašnjeg glavnog tajnika hrvatskog diplomata Hidu Biščevića, a njegov bi trogodišnji mandat započeo 1. siječnja 2013.

Članice SEECP-a Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumunjsku, Srbiju, Sloveniju i Tursku danas su predstavljali ministri, odnosno pomoćnici ili zamjenici ministara, a izaslanstvo Hrvatske predvodi pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Nebojša Koharović.

Koharović je u obraćanju sudionicima skupa poručio kako je zajednički interes zemalja jugoistočne Europe tražiti načine za njihovu bolju međusobnu suradnju, posebice ako se ima u vidu ekonomska kriza kroz koje države prolaze, te da je proces europskih i euroatlantskih integracija od velike važnosti za regiju jugoistočne Europe.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bit će, rekao je, od značajne pomoći u osiguranju toga da procec proširenja Unije bude na visokom mjestu po važnosti u agendi EU-a.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić poručio je kako je jačanje suradnje među zemljama regije njihov ''strateški prioritet'', posebice u razdobljima ekonomske i političke nesigurnosti. Dodao je kako na prostoru jugoistočne Europe moraju biti do kraja obnovljeni mir, sigurnost i prosperitet.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija ustvrdio je da su za tu zemlju važni regionalna suradnja i euroatlantske integracije, ne zbog njezinih vanjskopolitičkih ciljeva, već jer su, kako je objasnio, to načini da BiH bude transformirana u modernu, funkcionalnu i bolju zemlju koja će sa svojim susjedima živjeti u prosperitetnom okruženju.

Vijeće za regionalnu suradnju u srijedu je na sastanku u Beogradu prihvatilo kandidaturu srbijanskog diplomata Gorana Svilanovića za novog glavnog tajnika tog Vijeća.

Nakon što je potvrđeno na današnjem sastanku SEECP-a, imenovanje Svilanovića trebalo bi biti potvrđeno i u petak, na sastanku sastanku šefova država i vlada SEECP-a, koji će također biti održan u Beogradu i na kojem će izaslanstvo Hrvatske predvoditi također pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Nebojša Koharović.

Svilanović je bivši šef diplomacije Savezne Republike Jugoslavije u razdoblju nakon svrgavanja srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića potkraj 2000. Posljednjih godina aktivan je u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) gdje je bio koordinator za aktivnosti u području gospodarstva i zaštite životne sredine.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙