FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija-RS: Dodik i dalje aktivno brine o sastavljanju srbijanske vlade

Autor: ssai
BEOGRAD, 6. lipnja 2012. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je kako ne očekuje pomirenje s predsjednikom srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem niti njegovu ispriku zbog kritičkih stajališta prema RS, ali da smatra kako bi njegovo uključivanje u novu srbijansku vladu "moglo biti pogubno za Srbiju".

''Ne očekujem nikakvo pomirenje s Čedomirom Jovanovićem, niti njegovu ispriku zbog stajališta koja iznosi o Republici Srpskoj, a uostalom isprike nisu dovoljno jamstvo da u vladi Srbije neće zastupati politiku protivnu interesima srpskog naroda preko Drine'', rekao je Dodik za beogradski dnevnik ''Danas'' od srijede.

Dodik je ponovio kako ne podupire formiranje vlade u Beogradu u kojoj bi bio LDP, kao i da bi se u tom slučaju mogli pogoršati odnosi Srbije i RS, te dodao kako on podupire jaku i modernu Srbiju, ali da Jovanović "ne može predstavljati dio takve slike zemlje".

Dodik je ocijenio kako Jovanović predstavlja političku opciju koja je ''propala u svijetu'' pa ''može biti pogubna i za Srbiju''.

Predsjednik RS je u subotu u Banjoj Luci, nakon sastanka s predsjednikom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, novinarima kazao kako ne bi želio vidjeti Jovanovića u novoj srbijanskoj vladi jer mu zamjera na tvrdnji da je RS "genocidna tvorevina". "Bez oklijevanja ćemo se distancirati od politike takve vlade. Ako Srbiji to treba, onda neka uzme Čedu Jovanovića", kazao je Dodik dodajući kako bi s Jovanovićem u vladi suradnja RS i Srbije bila komplicirana.

U srbijanskoj političkoj javnosti i među analitičarima na ovo Dodikovo stajalište nije bilo ozbiljnijih reakcija, a među rijetkima je komentar beogradskog odvjetnika Srđe Popovića, u razgovoru za agenciju Anadolija, koji su prenijeli beogradski elektronički mediji, u kojem je ocijenio da je Dodikova izjava ''loše primljena od sviju'' te da ''ljudi smatraju neshvatljivim da Dodik pokušava praviti vladu u Srbiji iz druge države''.

Reagirajući na Dodikovu izjavu, Jovanović je u subotu kazao kako o sastavu i politici buduće srbijanske vlade odlučuju isključivo građani Srbije i političke stranke koje ih predstavljaju u parlamentu, te da LDP, ''mnogo više od bahatosti i ultimatuma Milorada Dodika'', zanimaju situacija, problemi i budućnost Srbije.

U izjavi za ''Danas'' od srijede Jovanović ističe kako su situacija u Srbiji i njen međunarodni položaj ugroženi činjenicom da je Srbija dobila predsjednika države čija stajališta ili njihove interpretacije izazivaju nepovjerenje u ocjenjivanju buduće orijentacije zemlje.

Jovanović ističe kako te dileme moraju brzo biti otklonjene formiranjem vlade u kojoj bi glavni partneri bili Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, Socijalistička stranka (SPS) Ivice Dačića i njegova stranka LDP, koja će, uz uvažavanje međustranačkih razlika, voditi čistu, jasnu i nedvosmislenu politiku dobrih odnosa u regiji i prihvaćanja europskih vrijednosti.

U Srbiji su u tijeku konzultacije o sastavljanju nove vlade u koju bi, kako se očekuje, trebali ući Tadićevi demokrati i Dačićevi socijalisti, dok se kao treća politička snaga buduće vladajuće koalicije spominju ili Jovanovićevi liberali, kojima se Dodik otvoreno protivi zbog kritičnosti prema Republici Srpskoj, ili Ujedinjeni regioni Srbije, Mlađana Dinkića.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙