FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed radnika RIZ-Odašiljača za ESOP i spas tvrtke od pljačke pojedinaca

Autor: tmis
ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Bojeći se za opstanak i neprijateljsko preuzimanje tvrtke dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom gospodarstva tražeći od tog ministarstva, Vlade i agencije AUDIO da spriječe moguću pljačku te tvornice u korist pojedinaca, da izvan snage stave odluke o smjeni članova Uprave i Nadzornog odbora te imenovanju novih članova iz redova HNS-a, da se smijeni sadašnji predsjednik Uprave i da im se konačno omogući radničko dioničarstvo po modelu ESOP-a što im je vlada obećala još 2008.

Današnji prosvjed radnika RIZ-Odašiljača drugi je po redu u zadnja dva tjedna, krajem svibnja prosvjedovali su i ispred AUDIO-a, budući je ta agencija odnosno država većinski vlasnik te tvrtke s 64 posto dionica, a prosvjede će, po riječima glavne sinidikalne povjerenice u RIZ-u Marine Glokević, nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

Iako su to tražili i očekivali danas ih nitko iz Ministarstva gospodarstva nije primio niti im se obratio, ali su od zadnjeg prosvjeda do danas, kako je kazala Glokević, dobili pismo podrške hrvatskog predsjednika Ive Josipovića (4. lipnja) koji je tražio da se ispitaju okolnosti ostavke dviju članica Nadzornog odbora.

Za te ostavke Glokević kaže da su iznuđene jer su one (Bernardica Rubčić i Vedrana Marijančević) bile na godišnjem i bolovanju u to vrijeme, a umjesto njih za članove NO-a AUDIO predlaže Višnju Čižmar, Dragutina Dominića i Marijana Rošića koji su, kako je kazala iz HNS-a, isto kao i predloženi novi članovi Uprave Kamilo Vrana i Robert Hirc.

Radnici se tome protive jer ne žele stranački podobne izvana kada imaju svoje stručne i odgovorne ljude koji godinama rade u toj tvornici i koji su poput članova uprave Milića Bijelića i Stjepana Planinića, koje se sada želi smijeniti, novim poslovima pridonijeli stabilizaciji i oporavku tvrtke, kaže Glokević.

Smatra da se iza svih tih poteza kriju osobni interesi pojedinaca koji žele likvidirati dobru tvrtku kako bi se dokopali atraktivnog zemljišta i lokacije za gradnju luksuznog poslovno-stambenog objekta 'biser Maksimira' za što projekt postoji već nekoliko godina.

Kronologiju svih događanja oko RIZ-a u zadnjih nekoliko godina poslali su na adrese 16 institucija, od kojih očekuju odgovor, a najviše ih je u zadnje vrijeme obradovala vijest iz Trgovačkog suda u Zagrebu koji je odbio zahtjev AUDIO-a za sazivanjem izvanredne skupštine RIZ-a na kojoj bi se imenovali novi članovi NO-a.

RIZ je tvrtka koja sada dobro posluje, svih 240 zaposlenih redovno primaju plaće, jedini su u Hrvatskoj, a i šire koji proizvode najmodernije digitalne odašiljače temeljem kojih su dobili poslove u Indiji i Južnoj Koreji u vrijednosti većoj od pet milijuna eura, kazao je na prosvjedu član uprave Bijelić.

Novinarima je podijelio i podatke o trenutno stanju boniteta tvrtke koje pokazuje da izlaze iz krize i to svojim snagama i izvozom u što ide gotovo stopostotna proizvodnja.

Podršku prosvjedu dali su i SSSH te Sindikata metalaca Hrvatske, pri čemu je predsjednik SSSH Mladen Novosel kazao da će se ustrajati na prosvjedima dok se ne sjedne za stol s Vladom i AUDIO-om i ne nađe rješenje odnosno omogući ESOP. Pozvao je i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da to omogući.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙