FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprez uoči objave pokazatelja i grčkih izbora

Autor: scvi
NEW YORK, 14. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas bilježe tek blage oscilacije jer investitori oklijevaju s pozicioniranjem u dionice uoči objave novih pokazatelja s američkog tržišta rada i nadolazećih izbora u Grčkoj.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 10 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 2,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 1,3 bodova, i bio je neznatno ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Uskoro bi trebali biti objavljeni podaci o broju novih nezaposlenih Amerikanaca u proteklome tjednu. Ekonomisti koji su sudjelovali u anketi Reutersa procjenjuju da ih je bilo 375.000, odnosno 2.000 manje nego u tjednu ranije.

Uz to, očekuje se i objava podatka o inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama u svibnju.

Nedavni američki pokazatelji bili su slabiji od očekivanja, ukazujući na usporavanje gospodarskog rasta. To predstavlja još jedan uteg za raspoloženje na tržištu, već ionako pod pritiskom zbog dužničke krize u eurozoni.

U proteklih nekoliko tjedana cijene dionica na Wall Streetu padale su zbog neizvjesnosti u vezi rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji se održavaju u nedjelju. Oni bi mogli odlučivati o ostanku te zemlje u eurozoni.

Iz grčkih banaka uoči izbora dnevno se povlači i do 800 milijuna eura. Investitori strahuju ako Grčka izađe iz eurozone, da bi to mogle učiniti i neke druge zemlje s periferije te monetarne unije.

„Sve je na čekanju do izbora u Grčkoj. Vrlo je teško, ako ne i nemoguće odrediti smjer tržišta do tada“, izjavio je Oliver Pursche, predsjednik investicijskog društva Goldberg Financial Services.

Zabrinutost investitora dodatno je ojačalo Moody'sovo snižavanje kreditnog rejtinga Španjolske za tri stupnja, na Baa3. U fokusu investitora je i Italija, nakon što su joj porasli troškovi zaduživanja na današnjoj aukciji obveznica.

U svakom slučaju današnje trgovanje moglo bi biti volatilno, kao i proteklih dana. Svaka vijest iz eurozone može potaknuti nagle promjene raspoloženja, a i anemični obujam trgovanja potiče volatilnost cijena.

I na europskim burzama prevladava negativno raspoloženje. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,84 posto, frankfurtski DAX 0,87 posto, a pariški CAC 0,67 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙