FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati sat

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će danas nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o upravnim sporovima, u prvom čitanju. Izmjenama se predlaže da u upravnim sporovima pred upravnim sudovima prvog stupnja odluke donose suci pojedinci bez obzira na to kakva je složenost ili vrijednost predmeta spora, tim više što je kao drugostupanjski sud ustrojen Visoki upravni sud RH. U dva čitanja razmotrit će se pitanje odlučivanja u sporovima pred sudovima prvog stupnja, ali i druga pitanja koja se pojave kroz nadzor i praćenje primjene novog zakonodavstva u upravnom sudovanju.

RIJEKA - Na sinoćnjoj svečanoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada - Dana svetoga Vida uručene su dvije Nagrade grada Rijeke za životno djelo i to povjesničaru i franjevcu dr. Franji Emanuelu Hošku i znanstveniku i bivšem rektoru Sveučilišta u Rijeci akademiku Danielu Rukavini. Dr. Hoško je nagradu dobio za znanstveni rad, izniman doprinos promicanju sakralne baštine Trsata te osobito svjedočanstvo kulturi dijaloga. Akademik Rukavina je nagradu zaslužio za sveukupan doprinos razvoju Sveučilišta i izgradnji kampusa, znanstvene domete te stvaranje međunarodno prepoznatljive znanstvene škole. Godišnje nagrade grada Rijeke dobili su profesorica Građevinskog fakulteta u Rijeci Nevenka Ožanić, glumac Dražen Mikulić, istraživač života i djela Janka Polića Kamova Mladen Urem, voditelj muzeja informatike "Peek & Poke" Svetozar Nilović, profesorica Medicinskog fakulteta u Rijeci Željka Crnčević-Orlić, pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju riječke dječje bolnice Jelena Roganović, profesor Medicinskog fakulteta Oleg Petrović, Streljački klub "Lokomotiva" i ravnatelj Medicinske škole u Rijeci Radovan Šoljaga. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako se u doba krize ne može zaustavljati sve projekte i uvesti apsolutna štednja nego se mora nastavljati investicijske projekte i stvarajući uvjete za nove. Stoga, rekao je, u Rijeci su se u proteklih godinu dana izgradile dvije važne prometnice, Rujevica-Hosti i Ulica Ivana Pavla II, gradi se garaža u Barčićevoj ulici, priprema se nabavka autobusa na prirodni plin. Obersnel je naglasio važnost proširenja znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta predlažući bivša lučka skladišta zvana Metropolis u tu namjenu. Dovršetak riječkog prometnog pravca izgradnjom zapadnog lučkog terminala i pristupne ceste D-403 pridonijet će konkurentnosti riječke luke koja mora postati najveća luka na sjevernom Jadranu, rekao je gradonačelnik. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom proizvodnje specijaliziranih brodova u riječkom brodogradilištu 3. maj unatoč problemima brodogradilišta.

ZAGREB - Prva knjiga o Zoološkom vrtu grada Zagreba "Divlja djeca Maksimira" predstavljena je sinoć u Novinarskom domu, a o knjizi su govorili ravnateljica zagrebačkog Zoološkog vrta Davorka Maljković, književnik Zvonimir Milčec i urednica Ivana Sor. Divlja djeca Maksimira - Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu" donosi prikaz 87 godina Zoološkog vrta grada Zagreba te bilježi suživot ljudi i životinja na prostoru vrta, istaknula je ravnateljica Maljković. Riječ je o prvoj knjizi koja sustavno obrađuje povijest zagrebačkog Zoološkog vrta i u čiju su se pripremu uključile stotine građana. "Naime, da bi knjiga dobila današnji oblik, proučavali su se dokumenti o nastajanju i razvoju Vrta u Arhivu grada Zagreba, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iščitavali su se tekstovi objavljivani u novinama i pozivali su se građani da nastanku knjige doprinesu starim fotografijama i uspomenama iz Zoološkog vrta", kazala je Maljković. Istaknula je kako će 300-tinjak stranica knjige oduševiti sve one kojima među najveselije uspomene iz djetinjstva spada živopisni posjet Zoološkom vrtu, ali i one željne otkrivanja povijesti jednog od najljepših europskih zooloških vrtova. Zagrebački Zoološki vrt počeo je s tri šumske sove i tri lisice, a sada ima 300 životinjskih vrsta i 2.500 jedinki te pet i pol hektara kopnene površine i hektar i pol vodene. Danas je najveći problem zagrebačkog Zoološkog vrta nedostatak prostora.

ZAGREB - Osam "dm green city nagrada" ekološki najodgovornijim hrvatskim organizacijama dodijeljeno je sinoć u Zagrebu, a prema izboru stručnoga žirija prva nagrada pripala je Terraneo festivalu, čiji je zeleni projekt posvećen edukaciji i razvijanju ekološke svijesti posjetitelja ocijenjen najboljim od svih prijavljenih projekata zaštite okoliša. Dm green city dodjela nagrada zadnje je događanje u seriji akcija dm green city projekta, kojima je tijekom travnja, svibnja i lipnja u Zagrebu obilježena Međunarodna godina energetske učinkovitosti. Šibenski glazbeno-ekološki festival Terraneo dobio je i nagradu za korporativno dostignuće u zaštiti okoliša, nagradu za najbolji eko edukativni projekt osvojio je Energetski institut Hrvoje Požar za "Ecowill" - projekt edukacije građana o smanjenju emisije stakleničkih plinova, dok je najboljom eko akcijom proglašena akcija ˝Zaštitimo žabe˝ OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese. Nagradu u kategoriji najbolja eko fotografija osvojila je udruga ˝Argonauta˝, a OŠ Slavko Kolar Hercegovac svojim je edukativnim filmom ˝Fuzija stakla˝ odnijela nagradu za najbolji eko dokumentarni film. Nagrada za najbolju eko kampanju pripala je Strukovnoj školi Vice Vlatković iz Zadra za ˝Solarni edukacijski centar˝, dok je pobjednikom u kategoriji najbolji eko proizvod proglašena kompanija S.T.P. i plutajući zeleni otok – Molok.

DUBROVNIK - Ovogodišnji Mali kazališni festival, koji će se u Dubrovniku održati od 15. do 26. lipnja, bit će posvećen Japanu i japanskoj umjetnosti. Tijekom festivala održat će se nekoliko koncerata, izložbi, radionica i performansa, a uz japanske umjetnike sudjeluju i umjetnici iz Slovenije, Hrvatske, Brazila i Mađarske, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Vinko Prizmić. Festival se otvara u petak, 15. lipnja, izložbom nakita japanskog umjetnika Ikuoa Ichimorija te izložbom fotografija modnog dizajnera Johia Jamamota u Domu Marina Držića.

ZAGREB - HŽ Putnički prijevoz pojačava veze između kontinenta i Dalmacije dodatnim vlakovima, a od 16. lipnja na relaciji Zagreb-Split u prometu će, uz postojeća dva, biti još jedan dnevni sezonski vlak, priopćeno je iz HŽ-a. Na istoj relaciji od 30. lipnja do kraja kolovoza vozi sezonski noćni brzi vlak, koji polazi iz Zagreba, a u njegovu sastavu bit će izravni vagoni Vinkovci-Split i Osijek-Split. "Tri dnevna i dva noćna vlaka omogućuju ostvarivanje svih veza sa svim vlakovima iz kontinentalne Hrvatske i sa svim međunarodnim vlakovima, i to u odlasku prema Splitu i u povratku iz Splita", ističe HŽ i dodaje kako je omogućeno i neometano ostvarivanje veza s trajektima koji plove do svih otoka splitskog arhipelaga. U sklopu ljetne ponude je i povlastica "Autom na more vlakom", koja vrijedi od 1. srpnja do 31. kolovoza za noćne brze vlakove Zagreb-Split i Split- Zagreb. HŽ podsjeća kako povlasticu mogu ostvariti putnici koji kupe zajedničku jednosmjernu ili povratnu prijevoznu kartu za relaciju Zagreb-Split-Zagreb Glavni. Također u suradnji sa Željeznicama Srbije, već osmu sezonu na relaciji Beograd-Split i obratno od 15. lipnja do 1. rujna vozi poseban vlak Jadran-express. Taj vlak iz Beograda polazi petkom, a iz Splita se vraća subotom.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙