FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 9. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) uspjeli su na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana Marovića jutros u 5,23 sati, svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe, priopćio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu, koji je bio podijeljen na 30-tak opasnih dionica, boravilo je istodobno i po 70 spasilaca. Oni su, podijeljeni na ekipe, odrađivali i pripremali svoje dionice. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti u stijeni najuže prolaze kako bi kroz njih mogla proći nosiljka s ozlijeđenim speleologom. Pred spasiocima je sada još jedan težak i ne manje opasan dio posla, a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i druge opreme koja se je koristila u spašavanju, kaže Prizmić. Očekuje se da će taj dio posla biti dovršen do kraja dana. Speleolog Marjan Marović prošle je noći stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita. U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od 520 metara, speleolog je zbog pucanja sidrišne pločice "proklizao" po užetu i pao te zadobio ozljede.

SLAVONSKI BROD - Folklornom priredbom "Šokačka se grana vije" u Slavonskome Brodu sinoć je otvoreno 48. Brodsko kolo - najstarija smotra folklora u Hrvatskoj. Nastupila su četiri najbolja folklorna ansambla iz Slavonije: "Tena" iz Đakova, "Šumari" iz Vinkovaca, "Osijek 1862" iz Osijeka te domaćini Folklorni ansambl Broda. Izvedbama koreografiranog folklora zadivili su i ovogodišnjeg pokrovitelja Brodskoga kola predsjednika Republike Ivu Josipovića. "Sjajni su, čuvaju našu baštinu i sasvim sigurno će pridonijeti da kada uđemo u EU ona bude bogatija", rekao je Josipović. "Jedna od najvažnijih zadaća, posebno malih naroda, je da u velikom globaliziranom društvu sačuvaju svoj nacionalni identitet. A mi s tim očito nećemo imati problema", istaknuo je hrvatski predsjednik. Programi Brodskog kola nastavljaju se u subotu nastupom 15 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, a središnji je događaj u nedjelju kada će se održati tradicionalna priredba "Šokadijo, sve ti je na glasu" - smotra izvornoga folklora po kojoj je Brodsko kolo jedinstveno i prepoznatljivo. Predstavit će se dvadesetak brodsko-posavskih kulturno umjetničkih društava.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 7,30 sati u Novom Zagrebu na raskrižju Sarajevske ceste i Kamenarke, smrtno je stradao vozač motocikla, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Prema prvim informacijama policije nesreća se dogodila kada je motociklist naletio na osobni automobil. Identitet smrtno stradalog motociklista za sada nije pozvat. Policija provodi očevid kojim će se utvrditi uzroci i okolnosti prometne nesreće.

ZAGREB - Međunarodna akrobatska utrka zrakoplova "Adria Air Race 2012" održava se danas na zagrebačkom Jarunu, a nastupit će neki od najboljih svjetskih akrobatskih pilota, najavio je Zagrebački holding-podružnica Upravljanje sportskim objektima. U 13 sati skokovima padobranaca i letom helikoptera najavit će se utrka akrobatskih pilota. Osim spektakla na nebu, pripremljen je program i na zemlji, pa tako od jutra na Jarunu posjetitelji mogu razgledati izložene avione i oldtimere. Grad Zagreb i Rekreacijsko športski centar Jarun po prvi puta su domaćini takve sportske manifestacije koja će, kako očekuju u Holdingu, privući veliki broj i domaćih i inozemnih posjetitelja. "Jedna od glavnih karakteristika tog sporta je njegova atraktivnost za gledatelje, zato ne čudi što je prošlogodišnju utrku, koja je održana u Zadru, prenosio i više puta reprizirao Eurosport", navodi u priopćenju Zagrebački holding-podružnica Upravljanje sportskim objektima.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙