FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mrsić na zasjedanju Međunarodne konferencije rada

Autor: dsta
ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić sudjelovao je u radu 101. zasjedanja Međunarodne konferencije rada koje se pod okriljem Međunarodne organizacije rada (ILO) održava u Ženevi od 30. svibnja do 14. lipnja.

Kao predstavnik Republike Hrvatske, ministar Mrsić se jučer na plenarnoj sjednici obratio izaslanicima iz 185 zemalja članica ILO-a, rekavši da sve države dijele, više ili manje, iste probleme, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

"Svi smo suočeni s globalnom recesijom koja, s jedne strane, ugrožava plaće i povećava nezaposlenost, a s druge strane, smanjuje profite i proračunske prihode. To su problemi koji traže aktivniju ulogu vlada i jedino mogu biti riješeni iskrenom suradnjom socijalnih partnera", kazao je.

Posebno je istaknuo kako Hrvatska u potpunosti podržava napore koje Međunarodna organizacija rada ulaže u promociju tripartitne suradnje i kolektivnog pregovaranja koji su nam potrebniji nego ikad prije.

Govoreći o potezima koje je hrvatska Vlada povukla u nastojanju da smanji teret krize i zemlju izvuče iz recesije, ministar Mrsić je posebno naglasio borbu protiv sive ekonomije, pojačanu kontrolu i naplatu poreza te socijalnih davanja za radnike, prebacivanje porezne presije s rada na potrošnju, čime je povećana tržišna konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju, te smanjenje proračunskog deficita.

"Vjerujemo da ćemo uspjeti redefinirati sustav plaća u javnom sektoru i da ćemo, u suradnji sa socijalnim partnerima, uspjeti dodatke na plaću vezati uz uspješnost, a ne uz radni staž u javnom sektoru. Potrebno je pomiriti suprotstavljene interese radnika i poslodavaca, istovremeno imajući na umu održivost državnog proračuna", rekao je.

"U nastojanju da unaprijedimo dijalog među socijalnim partnerima, planiramo podići konzultacijski web portal na kojem će svim zainteresiranim stranama biti vidljive i dostupne primjedbe i komentari socijalnih partnera na nacrte zakonskih prijedloga", zaključio je Mrsić, prenosi se u priopćenju.

Na marginama 101. zasjedanja Međunarodne konferencije rada, ministar Mrsić je održao niz bilateralnih sastanaka i susreo se s kolegama iz Republike Irske, Slovačke, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Rumunjske i Bosne i Hercegovine.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙