FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgovor SDA SDP-u BiH: Nova koalicija sa Strankom za BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. lipnja 2012.(Hina) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić najavio je u srijedu u Sarajevu kako će SDA ponovo stupiti u savez sa Strankom za BiH (SBiH), čiji je utemeljitelj Haris Silajdžić, s kojom je i ranije bila u koaliciji, a istodobno je ustvrdio kako preustroja vlasti neće biti ni na državnoj razini ukoliko Socijaldemokratska partija (SDP) ne uspije provesti smjenu vlasti na razini Federacije BiH.

Nakon sastanka s predsjednikom SBiH Amerom Jerlagićem, održanog u Sarajevu, Tihić je novinarima kazao kako će ove dvije stranke zajednički nastupiti na općinskim izborima koji će biti provedeni u listopadu.

Istodobno je pozvao sve druge zainteresirane stranke da se pridruže SDA i SBiH u uspostavi novog saveza koji bi predstavljao protutežu pokušajima SDP-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) da preuzmu vlast u Federaciji BiH te budu partneri srpskim i hrvatskim strankama na državnoj razini.

Komentirajući dogovor SDP-a i HDZ BiH o preustroju vlade Federacije BiH u suradnji sa SBB-om, Tihić je ustvrdio kako će to biti nemoguće provesti ukoliko se poštuju ustav i zakoni te je potvrdio kako ministri iz reda SDA neće sami odstupiti s pozicija.

"Kada je u pitanju državna razina, dobio sam čvrsta uvjeravanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti proceduru za razrješenje ministara iz SDA sve dok ne budu imenovani ministri HDZ-a BiH u vladu FBiH", izjavio je novinarima Tihić.

Federalni premijer Nerin Nikšić i potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara u utorak su dogovorili da krajem tjedna započnu postupak smjene ministara iz SDA u vladi Federacije BiH.

Nisu, međutim, mogli kazati kako će to biti provedeno s obzirom da SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB mogu računati na 56 zastupnika u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, a za pokretanje postupka smjene ministara im je potrebna dvotrećinska većina koju čini 66 zastupnika.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙