FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor: izvješću o proračunu za 2011. jednoglasna potpora

Autor: vlar
ZAGREB, 12. lipnja 2012.(Hina) - Izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu dobio je danas jednoglasnu potporu saborskog Odbora za financije, čiji su HDZ-ovi članovi isticali uspjeh u prošlogodišnjem smanjivanju rashoda, a SDP-ovci poručili da izvješće prihvaćaju samo radi zaključivanja rasprave o razdoblju lošeg HDZ-ova upravljanja državnim financijama.

Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće Državne revizije, po kojemu je izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2011. dobio uvjetno mišljenje. Kako je obrazložio Jozo Serdarušić, zamjenik glavnog državnog revizora, uvjetno mišljenje je dodijeljeno zbog slabosti u vođenju računovodstva državnog proračuna u 2011., nedostataka u financijskom izvještavanju te nepravilnosti u zaduživanju, davanju jamstava i korištenju proračunske zalihe.

SDP-ovci su u raspravu isticali da je proračun za 2011. donesen na nerealnim osnovama, ne uzimajući u obzir kontinuirani gospodarski pad i sve rizičnije strano investiranje u Hrvatsku.

Bivša koalicijska vlada ovaj je proračun donijela na nerealnim osnovama, planiravši nevjerojatnih 14 milijardi kuna deficita, ustvrdio je u raspravi SDP-ovac Ivo Jelušić, dodavši da se ne može ispraviti ono što se dogodilo, ali i da ne treba prešućivati pogreške.

U izvješću, koje je podnio državni rizničar Miljenko Fičor, stoji da su proračunom za 2011. ukupni prihodi realizirani u iznosu od 107,4 milijarde kuna, što je za 0,4 milijarde ili 0,3 posto manje nego u 2010. Prihodi od poreza ostvareni su u iznosu od 61,1 milijarde kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na 2010. i 0,2 posto manje u odnosu na plan za 2011.

Što se rashoda tiče, oni su iznosili 121,4 milijarde kuna, i bili su za 0,7 posto manji od planiranih rashoda i 0,4 posto manji od rashoda u 2010. Pritom su rashodi za zaposlene od 22,8 milijardi kuna bili veći za 2,1 posto u odnosu na 2010. Najveću stavku u rashodima ponovno su činile naknade građanima i kućanstvima na što je utrošeno 64,7 milijardi kuna, uključujući rashode za mirovine od 34,9 milijardi kuna.

Ukupni manjak državnog proračuna u 2011. iznosio je 14 milijardi kuna ili 4,1 posto BDP-a, dok je ukupni manjak konsolidirane opće države iznosio 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a.

Bivša ministrica financija Martina Dalić (HDZ) istaknula je da je deficit bio manji za 770 milijuna kuna u odnosu na projekcije. Posebno se osvrnula i na obrazloženje rashoda u izvješću, gdje se, ističe, u pet rečenica upozorava na nepodmirene proračunske obveze u 2011. bez ikakve, kazala je, jasne specifikacije.

"U tih pet rečenica upisano je nešto čemu nema mjesta u izvještaju o izvršenju proračuna", rekla je Dalić, ocijenivši to političkom i politikantskom intervencijom.

Na njezine je ocjene reagirao SDP-ov Ivo Jelušić, rekavši da problem nije u izvješću već u proračunu, donesenom na nerealnim osnovama s golemim predviđenim rashodima.

(Hina) xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙