FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno 48. Brodsko kolo

Autor: brad
SLAVONSKI BROD, 9. lipnja 2012. (Hina) - Folklornom priredbom "Šokačka se grana vije" u Slavonskome Brodu je u petak navečer otvoreno 48. Brodsko kolo - najstarija smotra folklora u Hrvatskoj.

Nastupila su četiri ponajbolja folklorna ansambla iz Slavonije: "Tena" iz Đakova, "Šumari" iz Vinkovaca, "Osijek 1862" iz Osijeka te domaćini Folklorni ansambl Broda.

Izvedbama koreografiranog folklora zadivili su i ovogodišnjeg pokrovitelja Brodskoga kola predsjednika Republike Ivu Josipovića.

"Sjajni su, čuvaju našu baštinu i sasvim sigurno će pridonijeti da kada uđemo u EU ona bude bogatija", rekao je Josipović. "Jedna od najvažnijih zadaća, posebno malih naroda, je da u velikom globaliziranom društvu sačuvaju svoj nacionalni identitet. A mi s tim očito nećemo imati problema", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Programi Brodskog kola nastavljaju se u subotu nastupom 15 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, a središnji je događaj u nedjelju kada će se održati tradicionalna priredba "Šokadijo, sve ti je na glasu" - smotra izvornoga folklora po kojoj je Brodsko kolo jedinstveno i prepoznatljivo. Predstavit će se dvadesetak brodsko-posavskih kulturno umjetničkih društava.

Organizator Brodskoga kola je Folklorni ansambl Broda, čiji predsjednik Josip Perčević je podsjetio kako će u svih 14 programa, koje traju tijekom cijele godine, biti uključeno četiri tisuće folkloraša.

(Hina) xmć ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙