FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stočarska izložba i sajam poljoprivrede "Slavonski Brod 2012."

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 27. svibnja 2012. (Hina) - U organizaciji Brodsko-posavske županije na poljoprivrednom gospodarstvu Srednje škole "Matija Antun Reljković" danas je održana 15. međužupanijska stočarska izložba i sajam poljoprivrede "Slavonski Brod 2012.".

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je to "odlična manifestacija, koja je davno prerasla županijske granice.

"Razvoj stočarstva, nove tehnologije, povezivanje samih proizvođača, a pogotovo sa znanstvenim institucijama jedini je pravi put za razvoj stočarske proizvodnje u Hrvatskoj", kazao je Jakovina.

Ministar Jakovina danas je komentirao i situaciju vezanu uz šete od mraza na voćarskim kulturama, koje, prema podacima Voćarske zajednice iznose oko 900 milijuna kuna. Voćari očekuju od države da pomogne s 30 posto toga iznosa kako bi preživjeli do nove uspješnije berbe. Među zahtjevima koje su nedavno uputili je i oslobađanje od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i sanacija kredita za podizanje nasada.

"Štete jesu velike, radimo analizu. Vidjet ćemo što se može učiniti, nisam siguran da su u proračunu predviđeni toliki iznosi, ali pokušat ćemo na druge načine pomoći", rekao je Jakovina.

Kazao je kako je ministarstvo u proteklih šest mjeseci učinilo sve da zaustavi negativne trendove. "Govorimo o 1,6 milijardi kuna isplaćenih poticaja prije roka, zakonu o legalizaciji objekata, novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji će dati potencijal pravim proizvođačima. Razgovaramo s HABOR-om i poslovnim bankama da omogućimo kvalitetniji izvor financiranja poljoprivrednicima. Radi se, ne mogu se rezultati vidjeti preko noći, nemamo čarobni štapić", kazao je ministar.

Na današnjoj izložbi je prikazano stotinjak grla najkvalitetnije stoke s područja pet slavonskih županija. Stručne komisije izabrale su najkvalitetnija grla i dodijelile šampionske titule.

Lipicanskom pastuhu s Ergele "Dorić" u vlasništvu Antuna Dorića iz Svilaja pripala je šampionska titula u kategoriji konja. "Što se tiče domaćeg konjogojstva to još nije grana od koje se može živjeti", upozorio je Dorić.

Hinko Mikanović iz Podvrškog, čija je simentalska krava pobijedila u kategoriji govedarske proizvodnje, rekao je kako je domaća proizvodnja mlijeka u velikoj krizi.

Na stočarskoj izložbi sudjelovalo je stotinjak uzgajivača, isto toliko je bilo izlagača u sklopu poljoprivrednog sama koji su izložili svoje proizvode i usluge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i opreme za poljoprivredu.

(Hina) xmvrk yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙