FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas se putem facebooka ispričao svima koje je nehotično povrijedio usporedbom produžene primjene kolektivnih ugovora s malignim bolestima. Kao liječnik i kao osoba koja je pobijedila malignu bolest u ranom djetinjstvu, zadnji sam koji bi na bilo koji način povrijedio osobe koje boluju od malignih bolesti ili njihove bližnje, napisao je Mrsić. Kad je govorio o raku Mrsić kaže da je mislio na stanicu raka te potrebu pronalaženja lijeka, kao što je Zakon o reprezentativnosti "lijek" za kolektivne ugovore koji su istekli, a ne mogu se otkazati. Ponekada u svojoj komunikaciji upotrebljavamo riječi, izraze i slike koje nisu primjerene, napisao je Mrsić, uz ispriku svima koji su se osjetili povrijeđeni njegovim istupom.

DUBROVNIK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Dubrovniku izrazio nezadovoljstvo odlukom Vlade da odustane od gradnje Pelješkog mosta, a za slučaj ostavke ministrice Holy rekao je da on svjedoči kako se unutar aktualne Vlade politički i stranački kadrovira. Izražavajući nezadovoljstvo odustajanjem od gradnje Pelješkog mosta, Karamarko je poručio da se nerješavanje problema teritorijalnog diskontinuiteta Republike Hrvatske ne može opravdati samo kao financijsko pitanje, jer je to i prometno, gospodarsko, sigurnosno, pa i psihološko pitanje. "Aktualna vlast odustala je od sanacije teritorijalnog diskontinuiteta Republike Hrvatske ne shvaćajući da je izgradnja Pelješkog mosta taj teritorijalni kontinuitet, odnosno prvorazredno prometno, gospodarsko, sigurnosno, pa i psihološko pitanje", kazao je Karamarko na konferenciji za novinare. Vlada je, ocijenio je, odustajanje od Pelješkog mosta objavila u imperativnom tonu - bez šire rasprave o tome što bi taj most značio za Hrvatsku i građane Dubrovačko-neretvanske županije. Istaknuo je kako smatra da nema ni jednog racionalnog razloga da naša zemlja u miru bude podijeljena na dva dijela. Odgovarajući na pitanje o ostavci ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, Karamarko je kazao da je riječ o slučaju koji najbolje pokazuje kako se stranački kadrovira, te kako se aktualna vlast riješila velikog broja kvalitetnih kadrova.

NJIVICE - Udruga "Eko Kvarner" ustvrdila je danas kako je pismo koje je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy poslala predsjedniku Uprave HŽ Holdinga iskorišteno za prikrivanje pravih razloga njezine smjene do koje je došlo, kako ocjenjuju, zato što je ministrica smetala interesnim skupinama. Udruga u priopćenju navodi kako je, iako je Holy pismom sama dala povod za ostavku, pravi razlog za smjenu taj što je smetala mnogima, a izdvajaju "tri motivacije". "Prvo, Holy je za vrijeme svojeg kratkog mandata pokušala demontirati mnoge interesne, pa i zločinačke skupine koje već godinama iz fondova koje građani pune za zaštitu okoliša otuđuju stotine milijuna kuna, a počesto proizvode i veoma povećana zagađenja s posljedičnim porastom broja od toga oboljelih građana. Drugo, trenutna administracija u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode priprema niz proaktivnih zakona i podzakonskih akata provedbom kojih bi zasigurno mogli biti oštećeni interesni lobiji, godinama navikli na enormne zarade i ekstraprofite na uštrb okoliša te zdravlja i života građana. Treće, Mirela Holy je više puta izražavala argumentiranu i opravdanu sumnju ne samo u ekološku, već i prije svega gospodarsku isplativost nekoliko pompozno najavljivanih projekata", navodi u priopćenju Eko Kvarner. Udruga ističe da nikada nisu i neće podržavati bilo kakvo političko lobiranje koje narušava jednakopravnost svih građana Hrvatske te sporni e-mail, koji je Holy uputila predsjedniku uprave HŽ-a, smatraju neprihvaljivom greškom, ali, kako navode, mogu razumjeti njezino objašnjenje za slanje pisma.

ZAGREB - Udruga BaBe ocijenila je danas kako je ostavka ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy izazvana namjerno iznesenom i prilično bezazlenom porukom, u trenutku kad zbog uvođenja potrebnih reformi ona dobiva ozbiljne prijetnje jer se usudila dirnuti u 'osinje gnijezdo' koruptivnih praksi. "U trenutku kada Mirela Holy želi uvesti nužno potrebne reforme u sustav zaštite okoliša, u vrijeme kada zbog toga dobiva ozbiljne prijetnje jer se usudila dirnuti u osinje gnijezdo koruptivnih praksi kojima se nanosi ogromna šteta državi i njezinim građankama i građanima, jedna namjerno na svjetlo dana iznesena i prilično bezazlena poruka izaziva zahtjev za ostavkom", priopćila je, uz ostalo, ta udruga. Ocjenjuju kako bi bilo divno kada bismo mi uistinu bili država i društvo u kojem je bilo koji oblik političke intervencije neprimjeren i nedopustiv pa u tom slučaju nitko ne bi ni očekivao ništa drugo doli ostavku, ali se pitaju hoće li sada svi u Vladi slijediti primjer i ponuditi ostavku zato što su nekoga protežirali ili za nekoga zagovarali i namjestili zapošljavanje ili nedobivanje otkaza.

SPLIT - Organizatori sutrašnjeg, drugog Split pridea danas su na konferencije za novinare istaknuli da je Split pride javni prosvjed za ljudska prava LGBT osoba, a ne parada, te kako Vlada, iako će u povorci biti pet ministara, još nema jasan stav o istospolnim parovima. Vlada se ponaša kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u istospolnim zajednicama, ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama, a problemi se javljaju i u slučajevima nasljeđivanja, obiteljske mirovine ili zdravstvenog osiguranja, kazala je Sanja Juras, predsjednica Udruge Kontra. "Inzistirali smo da na prideu govori Vesna Pusić, no ona je to odbila. Predstavnici Vlade privatno dolaze na pride, ali se neće izjašnjavati. Šutnja Vlade je licemjerje. S druge strane gradske vlasti Splita stvaraju negativnu atmosferu, pa tako nisu uklanjali grafite koji pozivaju na nasilje. Gradska vlast šalje negativne poruke svojim izjavama kojima potiču na nasilje", rekla je Juras. Grad je pokušao onemogućiti naše okupljanje i korištenje javnih površina i mi ćemo zbog toga pokrenuti odgovarajuće postupke protiv grada koji krši naša prava, najavila je Juras.

SPLIT - Vodstvo splitskog Građanskog stožera za obranu Rive danas je pozvalo građane da za vrijeme sutrašnjeg Split Pridea izađu na Rivu u mirnu šetnju, a ne na prosvjed, jer od splitske policijske uprave nije stiglo odobrenje za održavanje javnog skupa kojeg je tražio taj stožer. Koordinator stožera Stjepan Lozo je rekao da su članovi stožera pojedinačno odlučili da će sutra ići šetati na Rivu. Bez policijske dozvole za odražavanje njihova skupa, nemaju pravo pozivati Splićane jer bi ih time “izložili kaznenom gonjenju”. No svatko ima pravo na pojedinačni svojevoljni dolazak ili na šetnju Rivom kao što će to učiniti članovi Stožera, rekao je Lozo. Po njegovim riječima, Stožer nema ništa protiv homoseksualaca, jer ih oni niti ne zanimaju, ali opasnim smatra postupak ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je odredio da se parada održi na Rivi, a ne na Prokurativama kako je to odlučio Grad Split. Po Lozinim riječima, ne može ministar mijenjati odluku Grada te s tim u vezi, po njemu, Ostojić krši i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi.

VARAŽDIN - Varaždin od sutra neće biti zatrpan smećem jer je Grad s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode našao rješenje problema, izvijestio je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare u Varaždinu. "Iako je sutra trebalo stupiti na snagu rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prema kojem se gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom zabranjuje daljnje odvoženje i baliranje komunalnog otpada u Brezju s ministarstvom smo dogovorili da će čim Grad, odnosno Varkom, raspiše javni natječaj za tekući otpad, ministarstvo prolongirati izvršenje tog rješenja do završetka javnog natječaja“, rekao je Habuš. Natječaj je spreman i može biti raspisan već sutra, a okončan za dva mjeseca, rekao je Habuš. Dodao je da je pronađeno rješenje i za balirani otpad.

ZAGREB - Treće ročište prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće s dvije poginule osobe u Mađarskoj 2010. bit će održano 21. lipnja na Županijskom sudu u Kapošvaru, doznaje se od Čačićeve glasnogovornice Ankice Mamić. Suđenje je bilo odgođeno u travnju jer je prema Čačićevim riječima s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. Mađarsko ministarstvo pravosuđa nedavno se, na zahtjev lokalnog suda, očitovalo da Radimir Čačić nije izuzet od kaznene odgovornosti. Čačić je ranije izvijestio da on osobno nije tražio nikakvu zaštitu imunitetom u sudskom procesu koji se protiv njega vodi u Mađarskoj, te kako želi da sudski proces "odradi" kao bilo koji drugi građanin.

OGULIN - Više od tisuću djece iz cijele Hrvatske prisustvovalo je danas u Frankopanskom kaštelu u Ogulinu otvorenju sedmog Ogulinskog festivala bajke gdje su mogli pogledati predstave i uključiti se u radionice te slušati priče Ivane Brlić Mažuranić. Umjetnički direktor Mario Kovač i direktorica festivala Ankica Puškarić pozvali su ih da i ove godine "probude bajku" i uživaju u trodnevnom programu koji nudi 68 različitih sadržaja. Otvarajući Festival pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović istaknula je kako se Ogulin uspio čvrsto pozicionirati na turističko-kulturnoj karti prvenstveno na temelju kulturne baštine, bajke ili priče, odnosno na ostavštini spisateljice za djecu Ivane Brlić Mažuranić.

ZAGREB - Transport speleologa koji je prošle noći stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita trajat će bez prekida desetak sati a u taj poduhvat krenut će se tek kad se izvrše sve pripremne radnje, izvijestila je poslijepodne Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Za nekoliko sati HGSS očekuje informacije o tome kada će sve biti spremno za početak izvlačenja, a trenutno se razrađuju detalji vezani za tehničko opremanje jame i transport unesrećenog, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. U HGSS-u napominju kako je riječ o teško prohodnim horizontalnim kanalima. Do ozlijeđenog 29-godišnjeg speleologa Marijana Marović se spustila liječnica Lana Đonlagić koja ga priprema za naporan transport. On se osjeća dobro, no zbog ozljede se ne može kretati.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙