FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lajčak se nada nastavku reformi u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. lipnja 2012.(Hina) - Promjena vlasti u Bosni i Hercegovini ne bi smjela dovesti u pitanje reforme u toj zemlji koje imaju za cilj njeno približavanje Europskoj uniji, izjavio je u petak u Sarajevu ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak koji je boravio u neslužbenom posjetu Sarajevu.

Lajčak, koji slovi za dobrog poznavatelja prilika u BiH jer je ranije obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji, tijekom dana se sastao s čelnicima većih političkih stranaka uključujući tu i one koje su dogovorile novu vladajuću koaliciju. Novinarima je izjavio kako se nada da preustroj vlasti neće dovesti u pitanje put BiH ka EU.

"Bilo bi jako loše da bude izgubljena parlamentarna većina potrebna za provedbu ovih procesa. Nadam se da se to neće desiti", izajvio je Lajčak ističući ako bi u protivnom nova vlast mogla samo razočarati građane BiH.

Čelnici političkih stranaka koje bi trebale činiti okosnicu nove vladajuće koalicije u Sarajevu su u petak nastavili pregovore o preustroju vlasti.

Predsjednik HdZ BiH Dragan Čović odvojeno se sastao s čelnicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom i Saveza za bolju budućnostt (SBB) Fahrudinm Radončićem.

Lagumdžija je nakon susreta s Čovićem izjavio kako je dogovoreno da će se ići u preustroj vlasti "gdje god je to moguće" no nije izrijekom mogao potvrditi kako nova koalicija ima rješenje za promjenu vlade Federacije BiH s obzirom na kompliciranu procesudu koja to podrazumijeva.

Kazao je tek kako se nada da će predsjednik Federacije BiH Živko Budimir "pokazati razumijevanje" za novonastalu situaciju i prihvatiti volju nove parlamentarne većine. U protivnom, zaprijetio je Lagumdžija, Budimir bi se mogao suočiti s optužbama za "protuustavno ponašanje".

Predsjednik SDP-a time je naznačio kako nova koalicija razmišlja i o smjeni predsjednika FBiH ukoliko on odbije potpisati imenovanje nove vlade u kojoj bi umjesto njegove Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) hrvatske ministarske pozicije preuzeli HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik HDZ BiH Čović je tijekom razgovora vođenih u petak u Sarajevu potvrdio kako u toj stranci drže da treba formirati parlamentarnu većinu na načelima poštivanja izborne volje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH.

"Također je stav HDZ-a BiH da parlamentarna većina treba osigurati provedbu odluke Suda za ljudska prava iz Strasbourga na način da svaki od konstitutivnih naroda bira svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i u domove naroda na entitetskoj i državnoj razini", poruka je koju je Čović prenio i Lajčaku.

Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je nakon sastanka sa Čovićem ocijenio kako pregovori o preustroju vlasti dobro napreduju tekako na tom planu ne očekuje "nerješive probleme"

O političkoj krizi u BiH tijekom dana je raspravljalo i predsjedništvo NSRzB. Njen predsjendik Mladen Ivanković Lijanović je potvrdio kako, unatoč očekivanjima dva HDZ-a, NSRzB ne kani odstupiti s ministarskih pozicija u federalnoj vladi.

Pokušaj da se federalna vlada rekonstruira, ocijenio je Ivanković Lijanović, imat će krajnje neizvjestan ishod s obzirom na kompliciranu proceduru koja se pri tom mora pokrenuti.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙