FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo HDZ BiH za rekonstrukciju vlasti na svim razinama

Autor: zkre
MOSTAR, 6. lipnja 2012. (Hina) - Predsjedništvo HDZ-a BiH zaključilo je u srijedu da nova vladajuća koalicija na državnoj razini treba provesti promjenu vlasti u županijama, Federaciji BiH i u Vijeću ministara BiH do kraja lipnja što uključuje izbacivanje SDA iz vlasti kao i HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak, koje su prošle godine preuzela hrvatske pozicije u Federaciji BiH.

"Predsjedništvo HDZ-a BiH je zaključilo da ima potrebe za rekonstrukciju vlasti na svim razinama u istom sastavu parlamentarne većine. Preustroj vlasti treba provesti do kraja lipnja do kada treba usuglasiti i presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi osigurali da pripadnici konstitutivnih naroda biraju svoje predstavnike naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda“, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

SDP je nakon odluke SDA da ne podrži državni proračun za 2012. odlučio izbaciti ovu stranku iz vlasti na svim razinama te je istodobno potpisao sporazum sa Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića o ulasku u vlast. Novu koaliciju na državnoj razini bi tako uz HDZ BiH i HDZ 1990, trebali činiti SDP i SBBBiH te SNSD Milorada Dodika i SDS.

Čović je kazao da će se vlast u nekoliko županija, Federaciji BiH i Vijeću ministara provesti u "jednome koraku" naznačivši da je to međusobno povezan proces.

Dva HDZ-a pri tome očekuju da u vlasti Federacije BiH preuzmu svih pet hrvatskih ministarskih pozicija koje sada drže dvije manje stranke HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB) te SDP BiH.

"U Federaciji BiH oko 90 posto hrvatskih birača glasovalo je za dva HDZ-a. Posve je jasno da u vlasti u Federaciji nakon rekonstrukcije neće moći biti HSP i NSRZB", dodao je Čović.

Po njegovim riječima, ova stranka neće prihvatiti da ubuduće hrvatske predstavnike biraju predstavnici bošnjačkih stranaka kao što je to bilo u proljeće prošle godine. Dodao je ipak da će biti komplicirano provesti promjenu vlasti zbog složenih zakonskih i ustavnih odredbi oko smjene dužnosnika iz reda HSP-a i SDA koji se protive rekonstrukciji vlasti.

Promjenu vlasti čelnik HDZ-a BiH ocijenio je i iznimno dobrom prilikom za otvaranje pregovora oko popravljanja ustavne pozicije Hrvata u BiH koji, kako je naveo, neće ništa bitno dobiti s promjenom aktualnog saziva vlasti.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙