FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peti nacionalni Dan kulturnog turizma u Poreču 15. lipnja

Autor: tmis
ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - U sklopu petog nacionalnog Dana kulturnog turizma, koji će se 15. lipnja održati u Poreču, održat će se stručni skup "Upravljanje baštinom" te promovirati novi istarski kulturno-turistički projekt "Istra Inspire", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Dan kulturnog turizma u Poreču će se održati u organizaciji Ureda za kulturni turizam HTZ-a, Turističke zajednice Istarske županije i Grada Poreča.

Kulturna i povijesna baština nezaobilazni su dio hrvatske turističke ponude te svih strateških i marketinško-promotivnih planova hrvatskog turizma, naglasio je v.d. direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić.

Sve jača sinergija kulture i turizma vidljiva je, kako je kazao, i u sve većem broju turističkih proizvoda, što je u zadnjih desetak godina utrostručilo broj posjetitelja kulturnim znamenitostima, galerijama, muzejima i drugom. Tome je pridonio i UNESCO uvrštavanjem hrvatskih lokacija na svoju listu svjetske zaštićene baštine.

Pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a i voditelj Ureda za kulturni turizam Milo Sršen naglasio je da su turisti prema istraživanju TOMAS u Hrvatskoj 2010. za kulturu potrošili 56,4 milijuna eura, što je dokaz da i u Hrvatsku sve više turista dolazi zbog kulture.

U svijetu je gotovo 40 posto putovanja motivirano kulturom, a iako u Hrvatskoj taj postotak još nije tako visok ipak je sve bliži tome, kazao je Sršen dodavši da svake godine HTZ bilježi i porast broja zahtjeva za potpore za kulturno-turističke inicijative.

Ukupno je HTZ u aktivnosti promocije, potpora i edukacije o kulturnom turizmu od 2005. do 2012. plasirao gotovo 24 milijuna kuna.

Najavljujući projekt "Istra Inspire", direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević naglasio je da će u sklopu toga prikazivati devet različitih kulturnih motiva Istre koju je nazvao i "muzejom na otvorenom" i koja, kao i cijela Hrvatska, tek treba iskoristiti svoje ne male kulturne potencijale.

To, kako je kazao, označava i početak osnivanja istarske destinacijske menadžment kompanije u što će biti uključeni i javni i privatni turistički sektor te osim na kulturnim raditi i na drugim proizvodima koji će biti dodatni motiv dolaska turista i produljenje sezone u toj regiji.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙