FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

PEKING - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak ujutro u trodnevni posjet Pekingu koji bi trebao osnažiti rusko-kineske veze na gospodarskom i političkom planu, napose u vezi sa sirijskim pitanjem. Putina će primiti kineski kolega Hu Jintao i njih dvojica trebaju uskladiti stajališta o nasilju u Siriji te o iranskom nuklearnom programu. Putin će sudjelovati na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koja bi trebala biti protuteža američkom utjecaju u srednjoj Aziji te se tom prigodom sastati s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom. Rusko-kineska suradnja u gospdoarstvu najveća je u energetici: Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte, a Kina najveći potrošač energije u svijetu. Dvije zemlje dugo pregovaraju o potpisivanju ugovora o isporuci Kini idućih 30 godina 70 milijarda prostornih metara ruskog plina na godinu. Dvije zemlje žele zajednički proizvoditi prekomorske zrakoplove koji bi konkurirali Airbusu i Boeingu, pišu ruski mediji te bi i to trebala biti tema razgovora. Moskva i Peking najavili su do kraja lipnja osnutak zajedničkog fonda od 4 milijarde USD za razvoj poljodjelstva i prometa.

KARIO - Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije podne nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutome predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika. Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti. Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika. Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji. Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik. Obojica su obećala nastavak "revolucije" u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se tisućama prosvjednika u Kairu.

WASHINGTON - Washington se mora ispričati zbog zračnog napada u studenome 2011. u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika kako bi mu Pakistan otvorio ceste za opskrbu NATO-a prema Afganistanu, rekla je pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabani Kar za časopis Foreign Policy, prenosi u utorak agencija AFP. Pakistan zabranjuje prolaz cestovnih konvoja NATO-a po svome teritoriju posljednjih šest mjeseci kao odgovor nas smrt 24 svoja vojnika koji su stradali u američkim zračanim napadima na pakistanski pogranični položaj u Salali. "To je nešto što je trebalo biti učinjeno istoga dana kada se dogodio izgred i nešto što partnerstvo ne samo traži već i zahtijeva", izjavila je Kar za časopis Foreign Policy, govoreći o isprikama Washingtona. Povjerenstvo pakistanskog parlamenta službeno je u ožujku tražilo isprike, na što Sjedinjene Države još nisu odgovorile.

RIM - Papu Benedikta XVI. neće zastrašiti skandal koji je izbio zbog curenja dokumenata i uzdrmao Vatikan, rekao je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone s svom prvom javnom komentaru, kako je rekao, o "divljih i ciljanih" napada na Papu i Crkvu. Kardinal Tarcisio Bertone smatra se glavnom metom do sada neviđene kampanje curenja dokumenata koja je dovela do uhićenja Papinog sobara 23. svibnja. Mnogi upućeni u odnose u Vatikanu kažu da je sobar samo žrtveni jarac u mnogo široj borbi u Vatikanu između Bertoneovih saveznika i neprijatelja. "Instrumentalizirani napadi su uvijek postojali (unutar crkve)... no ovoga puta ti napadi izgledaju izravniji, povremeno čak i divlji, ranjavajući i organizirani", rekao je Bertone u razgovoru za talijansku državnu televiziju RAI. "Želim naglasiti da je Benedikt XVI., kao što svi znaju, blag čovjek velike vjere i molitve. Sigurno nije zastrašen bilo kakvim napadima", rekao je. "Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika. No želio bih reći da ovo nisu nisu bili, i niti jesu, dani podjele nego jedinstva". Međutim, u znaku da bi skandal mogao produbiti list La Repubblica objavila je u nedjelju nove dokumente koji pokazuju da sobar Paolo Gabriele nije bila jedna osoba u posjedu povjerljive vatikanske korespodencije.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙