FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: jača zabrinutost oko globalnog gospodarstva

Autor: scvi
NEW YORK, 4. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali nakon novih upozoravajućih signala iz Kine o usporavanju gospodarskog rasta, a investitore ionako i dalje muče brige oko dužničke krize u eurozoni kao i pogoršanje situacije na američkom tržištu rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 12,30 sati na gubitku 30 bodova, a tehnološki Nasdaq 3,3 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 2,2 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

PMI indeks uslužne aktivnosti u Kini pao je u svibnju na 55,2 boda, s travanjskih 56,1. Time su izbrisane nade investitora da bi aktivnosti uslužnog sektora u Kini mogle nadomjestiti usporavanje industrijskih aktivnosti.

Brine ih i pogoršanje situacije na američkom tržištu rada. Već u petak američki burzovni indeksi pretrpjeli su velike gubitke jer je izvješće o zaposlenosti u SAD-u pokazalo da je u svibnju otvoreno svega 69.000 novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 8,2 posto.

Stratezi ističu da jačaju brige oko globalnog gospodarskog rasta, kao i španjolskog bankarskog sektora te učinaka potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone, pa investitori imaju sve manje sklonosti ka rizičnom ulaganju.

Nove smjernice investitorima će danas dati podaci o narudžbama američkih tvrtki u travnju. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju njihov porast za 0,2 posto, nakon pada za 1,9 posto u ožujku.

Na većini europskih burzi tjedan je počeo padom cijena dionica, kao što je prošli i završio, jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog dužničke krize u eurozoni i slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Od najvažnijih indeksa, trenutno je frankfurtski DAX u minusu 1,12 posto, dok je pariški CAC u plusu za 0,56 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙