FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša i Dan čistoće

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja i Dan čistoće, obilježava se danas na Trgu bana Josipa Jelačića uz bogat edukativni i zabavno-glazbeni program u organizaciji Čistoće - podružnice Zagrebačkog holdinga, a djeci iz vrtića i škola te predstavnicima udruga, državnih ustanova i tvrtki u obilježavanju se pridružila i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy poručujući kako otpad nije smeće i može biti izuzetno korisna sirovina te kako u tom smislu očekuje suradnju svih građana i promjenu ponašanja.

Ministrica je istaknula kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo prijedlog novog zakona o otpadu te kako se nada da će taj novi zakon Hrvatski sabor donijeti do ljeta.

Holy je najavila i Konferenciju Ujedinjenih naroda o održivom razvoju "Rio+20" na kojoj će i ona sudjelovati, a koja će se održati od 20. do 22. lipnja u Rio de Janeiru na 20. godišnjicu Konferencije o okolišu i razvoju UN-a i 10. godišnjicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvoju. Istaknula je da će na Konferenciji "Rio+20" države članice UN-a obnoviti političku volju za održivim razvojem te se očekuje usvajanje završnog dokumenta pod nazivom "Budućnost kakvu želimo". Ministrica Holy je naglasila kako su dvije glavne teme Konferencije Rio+20 - razvoj zelenog gospodarstva za poticanje održivog razvoja i iskorjenjivanja siromaštva te nova međunarodna institucionalna struktura za jačanje provedbe održivog razvoja i politika vezanih za okoliš u okviru UN-a.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako sve što rade, rade zbog osiguranja budućnosti djece. Istaknuo je važnost razvoja ekološke svijesti i kulture.

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je kako je važno živjeti u skladu s prirodom, koristiti primjerice sunce i vjetar, što i čine razvijene zemlje da bi bile još razvijenije. Istaknuo je kako je to šansa i za razvoj Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović izrazio je zadovoljstvo što se na središnjeg zagrebačkom trgu okupilo i puno djece koja predstavljaju svoje aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša i prirode te pozvao sve građane da dođu na Trg bana Jelačića gdje će se program odvijati do 21 sat.

Voditelj Čistoće-podružnice Zagrebačkog holdinga Branimir Valašek pozvao je sugrađane da "zajednički svojim postupcima podignemo razinu kvalitete života u našem gradu". "Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, jer čuvajući okoliš, oblikovat ćemo bolju budućnost za nas i našu djecu", poručio je. Podsjetio je kako je cilj te njihove akcije stvaranje dobrog ozračja u kojem bismo svi trebali probleme otpada i okoliša prepoznati i doživjeti kao svoje te kako bismo svojim aktivnim sudjelovanjem u njihovom rješevanju poboljšali kvalitetu života u Zagrebu.

U prigodnom programu pod motom "Čuvajmo okoliš, oblikujmo budućnost" sudjeluju državne ustanove, udruge za zaštitu okoliša, tvrtke, dječji vrtići, škole, estradni umjetnici. Pokrovitelj događanja su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i gradonačelnik Zagreba.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙