FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na putu tjednog gubitka većeg od 2 posto

Autor: scvi
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Uz negativnosti na inozemnim tržištima koje se prelijevaju na Zagrebačku burzu, Crobexi su danas pod pritiskom i zbog nastavka pada cijene dionice HT-a, te su na putu tjednog gubitka iznad dva posto.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,73 posto, na 1.656 bodova, novu najnižu razinu od svibnja 2009. godine, kada je iznosio 1.649 bodova.

Crobex10 oslabio je do podneva 0,56 posto na 908 bodova.

Trenutno je Crobex u minusu od početka tjedna 2,36 posto, a Crobex10 2,04 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,6 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Negativnosti s inozemnih tržišta nastavljaju se prelijevati na domaće tržište. Posljednjih dana na pad Crobexa utjecaja ima i spuštanje cijene dionice HT-a ispod 200 kuna. Uzrok tome je špekulacija o mogućem povećanju naknade za upotrebu frekvencijskog spektra s 0,5 posto ukupnog bruto godišnjeg prinosa na pet posto“, ističe Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na europskim burzama cijene dionica potonule su danas na najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci, ponajviše zbog pokazatelja o padu industrijskih aktivnosti u eurozoni i Njemačkoj. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,7 i 2,14 posto.

Balgač dodaje da ni domaće makroekonomsko okruženje ne daje razloga investitorima za optimizam.

Uz pad bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, te industrijske proizvodnje u travnju za 7,4 posto, danas je agencija Moody's snizila prognozu hrvatskog rejtinga sa stabilne na negativnu. Ipak, ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na 'Baa3'.

Zasad je jedina s milijunskim prometom dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,77 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1,49 posto, na 196,3 kune – i na najnižoj je razini od 15. prosinca 2008. godine, kada je na zatvaranju iznosila 194 kune.

Ovih je dana Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pustilo u javnu raspravu prijedlog Pravilnika o plaćanju radio-frekvencijskih naknada, kojim se predviđa da se na ime naknade za uporabu frekvencijskog spektra plaća umjesto 0,5 posto ukupnog bruto godišnjeg prihoda čak 5 posto. Uvećane naknade trebale bi zamijeniti krizne trošarine, iako o tome još nema konkretnih odluka.

Većina najlikvidnijih izdanja bilježi pad cijena, pri čemu se po gubitcima izdvajaju dionice Ingre, kojima je cijena u minusu 4,3 posto, te dionice Valamar Adrije Holdinga, 3,1 posto.

Među rijetkim dobitnicama po skoku cijene za 10 posto ističu se dionice Kaštelanskih staklenika.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙