FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blagi optimizam sa svjetskih burzi podigao Crobex

Autor: scvi
ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Ponajviše zahvaljujući pozitivnom trgovanju na europskim burzama, danas je na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks u blago pozitivnom području, pri čemu većina izdanja ostvaruje dobitke.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,39 posto, na 1.740 bodova, dok Crobex10 stagnira oko 960 bodova.

Redovni promet dionicama do podneva je iznosio 5,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Pozitivan početak tjedna na svjetskim burzama dao je danas impuls i domaćem tržištu, tako da su Crobexi u blago pozitivnom području. Većina likvidnijih izdanja je na dobitku, a najviše dionice Luke Rijeka i IGH“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banku.

Na europskim burzama najvažniji indeksi nadoknadili su jutrošnje gubitke i trenutno su na blagom dobitku, ponajviše zbog rasta cijena dionica automobilske industrije. Pariški CAC trenutno je na dobitku 0,3 posto, a frankfurtski DAX 0,6 posto.

I američki terminski indeksi zasad upućuju na oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon oštrih prošlotjednih gubitaka.

Na domaćem tržištu najveći promet, 1,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle. Cijena joj je porasla 3,26 posto, na 1.237 bodova.

Slijedi dionica HT-a, sa svega 492.000 kuna prometa, i rastom cijene za 1,2 posto, na 203 kune.

Većina cijena dionica je u plusu. Dionica Luke Rijeka pritom je poskupjela 5,96 posto, na 142,9 kuna, a IGH 6,46 posto, na 729,99 kuna.

„Sve dionice sadržane u Crobex indeksu danas su u porastu, pri čemu se po dobitku ističe dionica Ericssona Nikole Tesle. To je bilo i očekivano zbog nastupa ex-dividend daya u petak. U nastavku trgovanja kretanje indeksa ovisit će ponajviše o zbivanjima na europskim i ostalim svjetskim burzama“, ističe Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙