FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na gubitku u odnosu na početak godine

Autor: scvi
ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Deveti dan zaredom, na Zagrebačkoj burzi i danas su pale cijene dionica, tako da su Crobexi izbrisali sve dobitke ostvarene od početka godine te su sada u minusu većem od jedan posto.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1,31 posto, na 1.713 bodova, a Crobex10 za 1,01 posto, na 950 bodova.

U proteklih devet trgovinskih dana Crobex je potonuo 6,3 posto, a Crobex10 za 5,14 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„Iznenađen sam nastavkom izrazito negativnih kretanja na domaćem tržištu. Većina cijena dionica je u minusu. Također, Crobexi su izbrisali sve dobitke ostvarene od početka godine te su na gubitku“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Od početka godine Crobex je u minusu 1,55 posto, a Crobex10 2,66 posto.

Kako dodaje, nedostatak poticajnih domaćih gospodarskih vijesti, kao i situacija u eurozoni nastavljaju pritiskati raspoloženje na domaćem tržištu.

„I dok je prvo tromjesečje ove godine tržište imalo dobru izvedbu, zbog nedostatka novih vijesti, pogotovo o daljnjoj privatizaciji državih kompanija, investitori više nemaju smjernice, pa Crobex sve brže klizi prema 1.700 bodova. Utjecaj na negativno raspoloženje investitora ima i nestabilna situacija u eurozoni“, kaže Rinkovec.

Na europskim burzama investitore i dalje brine situacija u eurozoni, poglavito u Grčkoj. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski Ftse indeks trenutno su u minusu između 0,7 i 1,16 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je do sada dionicom HT-a, 767.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,39 posto na 200,27 kuna.

U nešto većem fokusu je i dionica Ingre. Nakon pet dana oštroga pada, tijekom kojih joj je cijena oslabila 25 posto, danas stagnira na 5,93 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za više od 5 posto izdvaja se dionica Viadukta, a po rastu cijene za 26,6 posto dionica Liburnija Rivijera Holdinga.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙