FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dionica Ericssona povukla Crobex prema 1.700 bodova

Autor: scvi
ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Pod utjecajem korekcije naniže cijene dionice Ericssona Nikole Tesle za više od 13 posto, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je skliznuo prema 1.700 bodova, unatoč pozitivnim signalima sa svjetskih burzi.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,62 posto, na 1.703 boda, a Crobex10 1,47 posto na 932 boda.

Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo tek 2,7 milijuna kuna, što je otprilike kao i jučer u ovo doba.

„Ponajviše zbog dionice Ericssona Nikole Tesle, koja je znatnije pojeftinila uslijed nastupa ex-dividend daya, Crobex indeks danas je kliznuo prema 1.700 bodova. S druge, pak, strane, na inozemnim burzama ponešto je popustila averzija investitora prema riziku, prije svega zbog boljih od očekivanja podataka o sentimentu potrošača u Njemačkoj i Francuskoj. Tome je doprinijela i retorika europskih čelnika oko mogućeg izdavanja zajedničkih euroobveznica“, ističe Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionica Ericssona Nikole Tesle zabilježila je pad cijene za 13,47 posto, na 1.027 kuna, uz promet od 541.000 kunu.

Danas je prvi dan da se trguje tom dionicom bez prava sudjelovanja u isplati dividende, koja je predložena u visini od 170 kuna.

Znatan pad cijene, za 11,3 posto, bilježi i dionica Diokija, kojom se trenutno trguje pod 22,7 kuna, no uz promet od svega 43.000 kuna. Ta dionica pod pritiskom je prodaja nakon što je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao da se neće ponovno pokretati proizvodnja te kompanije u Zagrebu zbog neisplativosti.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Valamar Adrije Holdinga, 707.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,6 posto, na 93,19 kuna.

Na europskim burzama cijene dionica danas su ojačale, ponajviše u bankarskom sektoru. Tako je frankfurtski DAX trenutno u plusu 0,9 posto, a pariški CAC 0,36 posto, dok londonski Ftse indeks stagnira. I američki terminski indeksi ukazuju na pozitivan početak trgovanja na Wall Streetu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙