FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija Zaklade Ana Rukavina za upisa u Registar

Autor: azel
ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - U sklopu 3. Memorijala "Močiljanin - Babić - Bačun", u Sopničkoj ulici u Sesvetama, Zaklada Ana Rukavina 3. lipnja organizira akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, priopćeno je iz Zaklade.

Zaklada navodi kako svatko upisom u Registar postaje potencijalni darivatelj te tim nesebičnim činom solidarnosti može spasiti nečiji život. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži, a lijek za ove teške bolesti nalazi se u nama pa udruga poziva pozivamo sve ljude dobre volje da se upišu u Registar.

Podsjeća također kako sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

U sklopu akcije upisa u Registar može se i educirati o značenju hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te kupnjom promotivnih materijala poduprijeti rada Zaklade Ana Rukavina.

U svjetski registar (Bone Marrow Donors Worldwide) iz Hrvatske je prijavljeno 36.499 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 19 transplantata, a od toga 11 transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske.

3. Memorijal "Močiljanin - Babić - Bačun" u organizaciji udruge "Zavjet" održava se od 1. do 3. lipnja u sjećanje na pripadnike Prve gardijske brigade "Tigrovi", prijatelje, suborce, susjede i poginule u Domovinskom ratu: časničkog namjesnika Roberta Močiljanina, pukovnika Nenada Babića i satnika Stjepana Bačuna.

(Hina) pp/xmkov ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙