FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bono će Suu Kyi uručiti nagradu Amnesty Internationala

Autor: djan
DUBLIN, 31. svibnja 2012. (Hina) - Vođa irske rock grupe U2 Bono Vox uručit će najveću nagradu Amnesty Internationala burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi sredinom lipnja kada će posjetiti Dublin, objavili su organizatori u srijedu.

Suu Kyi će doputovati u Dublin 18. lipnja, dan pošto će u Oslu preuzeti svoju Nobelovu nagradu za mir kojom je nagrađena 1991. godine. Prije tri godine burmanska oporbena čelnica proglašena je Veleposlanicom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada te svjetske organizacije za ljudska prava.

Nijednu od nagrada nije dosad mogla primiti osobno jer se 15 godina od posljednje 24 nalazila u kućnom pritvoru, a kada je i bila na slobodi nije smjela napuštati Mianmar.

Bono i ostali članovi grupe U2 posvetili su Suu Kyi seriju svojih koncerata 2009. godine, uključujući i dva u Zagrebu 9. i 10. kolovoza, tražeći njezino oslobađanje iz kućnog pritvora. Bono će 18. lipnja prvi put upoznati Suu Kyi.

"Tako je rijetko da milost skrši vojnu moć i kad se to dogodi moramo se radovati najglasnije što možemo", rekao je Bono. "Milost i hrabrost Suu Kyi vodili su nas dublje u demokraciju. Svi osjećamo da je poznajemo, ali bit će veliko zadovoljstvo upoznati je osobno", dodao je.

Suu Kyi je nakon odstupa vojnog režima u Mianmaru puštena iz kućnog pritvora i ove godine po prvi put izabrana u parlament. U lipnju kreće na europsku turneju koja će je osim u Norvešku i Irsku odvesti i u Veliku Britaniju.

Amnesty International će u Dublinu organizirati koncert u njezinu čast. I drugi poznati irski rock humanitarac Bob Geldof odao je priznanje Suu Kyi kao "heroini dostojanstva, integriteta, hrabrosti i čelične moralne snage koja je izgubila slobodu i obitelj kako bi dobila domovinu". "Irska je počašćena njezinim dolaskom", kazao je.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙