FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijski premijer želi pridobiti pažnju mianmarskih vlasti

Autor: vrad
NAYPYIDAW, 28. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Indijski premijer potpisao je u ponedjeljak niz ugovora s mianmarskim predsjednikom Theinom Seinom, u prigodi povjesnog posjeta Mianmaru, gdje New Delhi želi konkurirati golemom utjecaju Pekinga.

Manmohan Singh koji je u nedjelju navečer sletio u mianmarsku prijestolnicu s velikim izaslanstvom poslovnih ljudi, prvi je predsjednik indijske vlade koji u zadnjih 25 godina dolazi u Mianmar.

S obzirom da Indija želi uvoziti mianmarsku naftu i plin, dvije susjedne zemlje potpisale su dvanaest ugovora na raznim poljima, od sigurnosti i razvoja pograničnih područja do prometa, trgovine i ulaganja.

Singh će iz Naypyidawa poći u Yangoon, gdje će u utorak razgovarati s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi.

Indija, nekad vjerna saveznica dobitnice Nobelove nagrade za mir, zbližila se s vojnim režimom 90-ih, napose što se tiče sigurnosti i energije. Washington je osudio indijsko prešućivanje gaženja ljudskih prava u Mianmaru. I sama Suu Kyi, koja je jedno vrijeme studirala u Indiji, gdje je njezina majka bila veleposlanica, rekla je da je "žalosna" zbog indijske potpore hunti.

No političke prilike su se stubokom promijenile nakon odlaska hunte s vlasti prije godinu dana. Suu Kyi je izabrana za zastupnicu u parlamentu i priprema se za putovanje po Europi idućeg mjeseca.

Po podacima konzultantske kuće IHS Global Insight, Kina je lani bila najveći strani ulagač u Mianmaru, s ugovorima vrijednim 8,3 milijarde dolara, a Indija je na 13. mjestu s tek 189 milijuna. Kinesko-mianmarska trgovačka razmjena iznosila je 4,4 milijarde, a indijsko-mianmarska 1,2 milijarde dolara.

"Infrastrukturni projekti na kojima Indija zadnjih godina radi u Mianmaru donose rezultate sa zakašnjenjem, zbog toga što je sjeveroistok Indije tampon između dvaju gospodarstava, a ne njihova poveznica, a političko povjerenje Burmanaca i Indijaca tek je u povojima", rekao je Renaud Egreteau sa sveučilišta u Hong Kongu.

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti Mianmar je bio indijska pokrajina i dvije zemlje održavaju vjerske veze od prvih početaka budizma prije 2000 godina. Mianmar i Indija imaju dugačku zajedničku granicu.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙