FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VTK: BiH se ne priprema za ulazak Hrvatske u EU

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. svibnja 2012.(Hina) - Unatoč približavanju rokova za pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije Bosna i Hercegovina još nije poduzela gotovo nikakve konkretne mjere kako bi se za to pripremila, upozoreno je u srijedu iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Analitičar VTK Duljko Hasić izjavio je novinarima u Sarajevu kako je jedino štu su vlasti u toj zemlji poduzele sugestija proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda da smanje svoju proizvodnju za 30 posto jer je procijenjeno kako uskoro svoje proizvode neće moći plasirati na tržište Hrvatske odnosno EU.

"Koliko znamo takva je sugestija upućena iz vlade Federacije BiH", kazao je Hasić.

Podsjetio je i na činjenicu da gradnja infrastrukture, odnosno graničnih prijelaza prema Hrvatskoj sukladno standardima koje propisuje EU, kasni zbog neusvajanja proračuna.

Od 1. siječnja naredne godine proizvodi animalnog i biljnog podrijetla iz BiH će se moći izvoziti u Hrvatsku samo preko prijelaza kod Gradiške na sjeveru i Bijače na jugu, a za njihovo osposobljavanje do kraja godine planirano je uložiti oko 40 milijuna eura iz proračuna čije se usvajanje očekuje do kraja tjedna.

U VTK BiH međutim drže kako je sve to nedovoljno i kako će izvoznike hrane iz BiH, koji su i sada u nepovoljnom položaju, dovesti u još teže stanje.

"Nema razumijevanja ni Europske komisije niti Hrvatske za potrebe bosanskohercegovačkih izvoznika", ustvrdio je Hasić dodajući kako je nelogično to što se za izvoz neće moći koristiti već opremljeni prijelazi kod Orašja, Šamca i Izačića.

Dva su prijelaza na granici s Hrvatskom dugoj tisuću kilometara za izvoznike iz BiH nedostatna, a to dokazuje i činjenica da je Hrvatska do sada na 800 kilometara granice sa Slovenijom i Mađarskom imala osam graničnih prijelaza za izvoz prehrambenih proizvoda, procjena je VTK BiH.

Hasić je izjavio i kako je za BiH neodrživo postojeće stanje u kojemu je s Hrvatskom na snazi dvostruki trgovinski režim jer se pri uvozu u BiH trenutačno primjenjuje režim slobodne trgovine sklopljen među članicama CEFTA-e dok se na izvoznike iz BiH počinju primjenjivati stroga pravila EU.

Hrvatska je već godinama na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH a taj trend zadržao se i u prvim mjesecima ove godine.

Prema podacima VTK BiH, iz Hrvatske je tijekom prva tri mjeseca ove godine u BiH izvezeno robe u vrijednosti većoj od 400 milijuna eura dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku bio vrijedan oko 175 milijuna eura.

U strukturi hrvatskog izvoza u BiH i dalje dominiraju nafta i naftni derivati.

Prema statističkim pokazateljima, Hrvatska je na prvom mjestu među državama iz kojih BiH uvozi, dok je nakon Njemačke najvažnije bosanskohercegovačko izvozno tržište.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙