FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad talijanskog manjka u razmjeni sa zemljama izvan EU-a

Autor: vmom
RIM, 23. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Italija je u proteklih godinu dana osjetno smanjila trgovinski manjak u razmjeni sa zemljama izvan Europske unije, i to na 904 milijuna eura u travnju, u odnosu na 2,516 milijardi eura u istom mjesecu prošle godine, objavio je u srijedu tamošnji statistički ured.

U prvim procjenama za ovogodišnji travanj Istat je objavio da je uvoz u Italiju iz zemalja izvan EU-a smanjen za 8,1 posto zbog slabe domaće potražnje, dok je talijanski izvoz u te zemlje uvećan za 2,3 posto.

Manjak u razmjeni energenata blago je uvećan na 5,71 milijardu eura, s 5,109 milijardi eura, dok je u razmjeni koja isključuje energente zabilježen izrazitiji rast viška, i to na 4,567 milijardi eura, nasuprot 2,593 milijarde eura, pokazuju prve procjene Istata.

Uvoz iz Japana smanjen je za 29,3 posto, a iz Kine za 28,9 posto. Istodobno je izvoz Italije u Japan porastao za 34,2 posto, u zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za 22,1 posto, u Švicarsku za 12,4 a u SAD za 8,3 posto.

Talijanski izvoz u Kinu smanjen je pak za 13,8 posto.

Trgovinska bilanca važan je potporanj ili uteg gospodarstvu neke zemlje, pri čemu njezin višak podupire gospodarski rast, dok ga manjak koči. Najnoviji pokazatelji ukazuju ne recesijske tendencije u talijanskom gospodarstvu, ali i na poboljšane rezultate na inozemnim tržištima zemalja izvan EU-a.

Italija je i službeno ušla u recesiju krajem 2011. godine, nakon što je u trećem i četvrtom tromjesečju zabilježen pad aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca od 0,2 odnosno 0,7 posto. Pad aktivnosti blago je ubrzao u prvom ovogodišnjem tromjesečju, uz stopu od 0,8 posto, pokazale su najnovije procjene statističkog ureda.

U Istatu za ovu godinu prognoziraju pad gospodarske aktivnosti od 1,5 posto, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti blagi oporavak, uz stopu rasta od 0,5 posto, stoji u priopćenju Istata.

Najnoviji pokazatelji članica eurozone u teškoćama Irske, Portugala, Španjolske a sada i Italije redom svjedoče o značajnom poboljšanju njihovih trgovinskih bilanci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙