FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se pad kineske industrijske proizvodnje - HSBC

Autor: mkuz
HONG KONG, 24. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Kineska industrijska proizvodnja pala je u svibnju sedmi mjesec zaredom zbog slabljenja izvoza, izvijestio je britanski bankarski div HSBC u četvrtak, tvrdeći da podaci ukazuju na potrebu za jačim ublažavanjem monetarne politike.

HSBC-ov preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor spustio se u svibnju na 48,7 bodova, sa 49,3 boda u travnju, navodi u priopćenju ta bankarska grupacija. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast a one niže na pad aktivnosti.

Banka će objaviti cjelovite mjesečne podatke 1. lipnja a sada napominje da će zbog pogoršanja stanja u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu Peking morati poduzeti dodatne mjere kako bi potaknuo rast. Sugeriraju ponajprije ulaganja u postojeću infrastrukturu i jačanje likvidnosti.

"To zahtijeva agresivniju politiku monetarnog ublažavanja, budući da inflacija i dalje slabi. Kreatori politike pojačavaju nastojanja da stabiliziraju rast a činit će to i dalje", kazao je glavni ekonomist HSBC-a za Kinu Qu Hongbin.

"Sve dok te mjere ublažavanja posredno utječu na gospodarski rast, Kina će u nadolazećim tromjesečjima uspješno izbjegavati nagli pad aktivnosti", napomenuo je.

Uglavnom se očekuje da će kineski gospodarski rast usporiti u ovoj godini budući da su teškoće na ključnim izvoznim tržištima poput Europe i Sjedinjenih Država pogodile izvoz.

Vlada je za ovu godinu odredila ciljanu stopu rasta od 7,5 posto. Prošle je godine kinesko gospodarstvo poraslo po stopi od 9,2 posto a u 2010. po stopi od 10,4 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙