FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski izvoz i uvoz u travnju razočarali; trgovinski višak ipak povećan

Autor: gple
PEKING, 10. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Kina je u četvrtak izvijestila da je njezin trgovinski višak u travnju porastao ali analitičari upozoravaju da je neočekivano slabi podaci o uvozu i izvozu dodatno potpiruju sumnje u vezi sa zdravljem drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Trgovinski višak nadmašio je očekivanja, dosegnuvši u prošlom mjesecu 18,42 milijarde dolara, izvijestila je carinska uprava.

Pritom je izvoz porastao samo 4,9 posto na godišnjoj razini, na 163,25 milijardi dolara. U prethodnom mjesecu poskočio je 8,9 posto.

Uvoz je pak na godišnjoj razini porastao samo 0,3 posto, na 144,83 milijarde dolara. S obzirom da je u prethodnom mjesecu uvećan 5,3 posto, najnoviji podatak ukazuje na pad domaće potražnje.

"Priča o izvozu potpuno je jasna. Znamo da ga pritišće kriza u eurozoni. Iznenadio nas je samo intenzitet usporavanja", ističe Alistair Thornton iz IHS Global Insighta.

"Uvoz daleko više zabrinjava jer ukazuje na realnu slabost kineskog gospodarstva", dodaje Thornton.

Izvoz u Europsku uniju porastao je samo 0,3 posto u razdoblju od siječnja do travnja, pokazuju podaci carinske uprave, odražavajući slabe podatke o kineskoj industrijskoj proizvodnji u posljednje vrijeme.

Podaci objavljeni u četvrtak dodatno potpiruju strah u vezi sa stanjem u azijskom divu koji je izuzetno važan za rast svjetskog gospodarstva.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙