FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strana ulaganja u Kini pala šesti mjesec zaredom

Autor: mkuz
PEKING, 15. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Inozemna izravna ulaganja u Kinu pala su u travnju šesti mjesec zaredom, izvijestilo je u utorak ministarstvo trgovine.

U prošlom su mjesecu ulaganja na godišnjoj razini pala 0,7 posto, na 8,4 milijarde dolara. U ožujku smanjila su se 6,1 posto.

Glasnogovornik ministarstva objašnjava pad nepovoljnim inozemnim i domaćim faktorima. "Svjetsko gospodarstvo u cjelini bilježi slabi rast, što u velikoj mjeri utječe na izravna ulaganja širom svijeta. U samoj je Kini rast troškova smanjio našu prednost na strani troškova poslovanja", ističe.

"Usprkos tome, i dalje smo načelno optimistični kada su u pitanju izgledi Kine u pogledu izravnih inozemnih ulaganja", zaključuje glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca izravna inozemna ulaganja dosegnula su vrijednost od 37,9 milijardi dolara i bila su 2,4 posto niža nego u istom razdoblju lani.

Podaci objavljeni prošloga tjedna također su ukazali na usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Tako su izvoz i uvoz u travnju bili slabiji no što se očekivalo a industrijska proizvodnja porasla je po najnižoj stopi od 2009. U subotu je stoga kineska središnja banka snizila obveznu razinu rezervi za banke kako bi potaknula kreditiranje.

Analitičari drže da takvi podaci povećavaju šanse da kineske vlasti poduzmu i dodatne mjere kako bi potaknule rast.

"Negativni trend zrcali zabrinutost zbog mogućnosti za slabiji rast Kine. To povećava rizik da Kina neće ispuniti zacrtanu stopu rasta za 2012. ali ujedno povećava izglede za dodatno ublažavanje monetarne i fkskalne politike", dodao je Dariusz Kowalczyk iz hongkonškog Credit Agricolea u bilješci klijentima.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙