FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PIC očekuje brže reforme u BiH, "zamrznuta" supervizija za Brčko

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. svibnja 2012.(Hina) - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) razočaran je sporošću u provedbi reformi u BiH i očekuje nove pomake na tom planu a istodobno je zaključio kako je trenutačno moguće na neki način "zamrznuti" režim međunarodne supervizije nad područejm Brčkog, izjavio je u srijedu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIC-a kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija, Japan i Turska koja u tom tijelu predstavlja i Organizaciju islamske konferencije (OIC) Inzko je novinarima u Sarajevu kazao kako se od domaćih političara očekuje odlučnije angažiranje na provedbi postignutih dogovora, uključujući tu i provedbu lokalnih izbora najavljenih za listopad.

Inzko je dodao kako je Turska tražila intervenciju međunarodne zajednice u svezi s provedbom izbora u Srebrenici kako bi se tamo osigurala mogućnost glasovanja svim prijeratnim stanovnicima, no to ostale članice PIC-a nisu prihvatile.

"U međunarodnoj zajednici za to nije bilo raspoloženja ni podrške. Kako sada stvari stoje ja bonske ovlasti neću koristiti", konstatirao je Inzko.

Zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i ujedno supervzor za Brčko Roderick Moore potvrdio je Upravni odbor PIC-a također podržao suspenziju no ne i okončanje režima međunarodne supervizije nad distriktom Brčko.

"Danas sam donio odluku da ću suspendirati svoju ulogu kao supervizora za Brčko ", kazao je Moore pojašnjavajući kako će 31. kolovoza uslijediti zatvaranje njegova ureda u Brčkom.

Pojasnio je kako će kao supervizor za Brčko ipak zadržati svoje ovlasti a nastavit će djelovati i međunarodni arbitražni tribunal koji ima ovlasti odlučivati o konačnom statusu diskrikta. "Možda je najbolja metafora ona o 'zamrzavanju'. Mandat supervizora nisam okončao", kazao je Moore dodajući kako na snazi ostaje i svih 130 obvezujućih naloga koji su do sada izdati.

Potvrdio je kako je Turska i u ovom slučaju bila protiv stajališta većine članica PIC-a koje su bile za suspenziju supervizije.

Supervizija međunarodne zajednice nad područjem Brčkog uspostavljena je 1999. godine kada je međunarodni arbitražni tribunal na temelju dogovora postignutog tijekom mirovnih pregovora u Daytonu 1995. i odlučio da taj grad bude ustrojen kao teritorijalni i administrativni distrikt neovisan o entitetima.

Takva procedura dogovorena je jer se pregovaračke stranke u Daytonu nisu mogle dogovoriti o tome kome će pripasti Brčko koje zbog svog položaja ima iznimno strategijsko značenje i svojim trenutačnim statusom teritorijalno dijeli Republiku Srpsku na dva dijela.

Međunarodni supervizor koji je po pravilu bio američki diplomat u svim je proteklim godinama imao praktično neograničene upravne ovlasti, uključujući mogućnost mijenjanja bilo koje odluke koju bi donijela lokalna administracija.

Roderick Moore je izjavio da Brčko i dalje ima problema kao i cijela BiH poput kriminala i korupcije.

"Međunarodna zajednica ostaje opredijeljena i dalje pomagati distriktu Brčko", kazao je američki diplomat pojasnivši kako će delegacija Europske unije za BiH u predstojećem razdoblju otvoriti svoj posebni ured u Brčkom.

(Hina) xrmav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙