FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Recesijom pritisnuta Italija zabilježila višak u trgovinskoj bilanci u ožujku

Autor: mkuz
MILANO/RIM, 16. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Italija je u srijedu objavila da je u ožujku zabilježila višak u trgovinskoj bilanci zahvaljujući snažnom padu uvoza i povećanom izvozu a iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pohvalili su reformsku politiku vlade.

Talijanski trgovinski višak iznosio je u ožujku 2,064 milijarde eura i najviši je od srpnja 2009. U istom lanjskom mjesecu trgovinska bilanca iskazivala je manjak od 3,785 milijardi eura.

Snažno poboljšanje trgovinske bilance temelji se na 4,9-postotnom rastu izvoza u odnosu na isto lanjsko razdoblje, posebice u zemlje izvan Europske unije (skok za 12,4 posto), dok je uvoz istodobno pao za 10,9 posto, navodi državni statistički ured Istat u priopćenju.

Najviše je porastao izvoz u zemlje proizvođače nafte, članice OPEC-a, skočivši za 32 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci. Povećanje izvoza iznad 20 posto bilježi se i prema zemljama srednje i južne Amerike, kao i prema SAD-u.

U međuvremenu se uvoz iz Kine smanjio za 33,3 posto, iz Japana 31,5 posto, a iz Indije za 30,4 posto.

Na mjesečnoj razini ukupni je talijanski izvoz u ožujku porastao za 1,7 posto, dok je uvoz pao za 1,9 posto. Ponovo je zabilježen snažan rast izvoza, za 4,1 posto, u zemlje izvan Europske unije. Uvoz je pak smanjen i iz zemalja EU-a i iz onih izvan EU-a.

U odvojenom priopćenju direktor MMF-ova odjela za Europu Reza Moghadam pohvalio je reformski kurs Italije, kazavši da je u proteklih šest mjeseci ostvarila "značajan napredak" u smjeru poboljšanja financijsih prognozi. Dodao je ipak da Rim mora još poraditi na rastu te da talijanske banke moraju ojačati kapital.

U ponedjeljak je agencija Moody's snizila rejtinge 26 talijanskih banaka, uključujući Intesu SanPaolo, UniCredit i Banco Popolare, upozorivši da su sve ranjivije na recesiju u Italiji i na vladine mjere štednje.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙