FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banco Popolare zaključila tromjesečje u gubitku

Autor: gple
VERONA/ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Talijanska banka Banco Popolare objavila je u srijedu da je u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 109 milijuna eura zbog oscilacija u ocjeni njezina boniteta u nepovoljnom gospodarskom okruženju.

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju četvrta po veličini talijanska banka je poslovala s neto dobiti od 60 milijuna eura.

Gubitak u prvom tromjesečju ove godine rezultat je prilagodbe vrijednosti bančinih izdanih obveznica zbog oscilacija u ocjeni bančina boniteta. U banci su izračunali da je negativan utjecaj tih oscilacija u prvom tromjesečju iznosio 212 milijuna eura.

Ako se izuzme taj efekt, Banco Popolare je u prvom tromjesečju ostvario neto konsolidranu dobit od 103 milijuna eura.

Operativna dobit smanjila se na godišnjoj razini 24 posto i iznosila je 201 milijun eura.

Pritom su neto prihodi od kamata povećani na godišnjoj razini 5,5 posto i iznosili su 471 milijun eura.

Neto prihodi od naknada i provizije uvećani su za blagih 0,7 posto, na 337 milijuna eura.

Banka je u prvom tromjesečju neto otpisala 211 milijuna eura kredita, jamstava i potraživanja, 2,2 posto više nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju. Neto rezervacije za rizike i troškove iznosile su 72 milijuna eura.

Bruto vrijednost nenaplativih, problematičnih i restrukturiranih zajmova iznosila je na kraju ožujka 14,9 milijardi eura i bila je 7,5 posto viša nego u istom lanjskom tromjesečju.

Na kraju tromjesečja stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 7,4 posto, u odnosu na 7,1 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine.

Agencija Moody's snizila je u ponedjeljak rejtinge 26 talijanskih banaka, uključujući i Banco Popolare, zbog pojačane izloženosti recesiji u Italiji. Njezin je novi rejting Baa3 i snižen je za jednu razinu.

"Rejtinzi talijanskih banaka sada spadaju među najniže u skupini razvijenih europskih zemalja, odražavajući njihovu ranjivost na nepovoljno poslovno okruženje u Italiji i Europi", istaknula je agencija u priopćenju.

Uz sve nepovoljnije uvjete poslovanja s obzirom na opetovano klizanje Italije u recesiju i vladine mjere štednje, u Moody'su ukazuju i na sve veće izazove za kvalitetu imovine banka, njihovu slabiju zaradu zbog rasta problematičnih zajmova i rezervacija, te na ograničen pristup tržištima financiranja.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙