FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dužnička kriza i dalje usmjeruje tržište

Autor: neba
NEW YORK, 21. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Bilo bi za očekivati da će nakon tri tjedna poniranja na Wall Streetu ovoga tjedna cijene dionica porasti, no vijesti o europskoj dužničkoj krizi mogle bi spriječiti tu tehničku korekciju.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 3,5 posto, na 12.369 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,3 posto, na 1.295 bodova, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 2.778 bodova.

Kako je sezona kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju i kako svi posljednji makroekonomski podaci izazivaju bojazan od usporavanja rasta američkog gospodarstva, od početka svibnja S&P 500 indeks potonuo je 7,3 posto. A mogao bi i dodatno pasti jer ulagače i dalje zabrinjava europska dužnička kriza.

„Što se to promijenilo u svijetu od travnja? Prošli smo put od tvrdnji da je tržište preplavljeno svježim novcem i da mora rasti do toga da nitko ne želi ulagati u rizične investicije. I to sve u par tjedana“, kaže Peter Cecchini, direktor u tvrtki Cantor Fitzgerald & Co.

Loše raspoloženje na tržištu posljedica je bojazni da se dužnička kriza produbljuje jer bi Grčka mogla izaći iz eurozone i jer se pogoršava situacija u španjolskom bankarskom sustavu.

Ulagače najviše zabrinjava politička nestabilnost u Grčkoj, gdje niti jedna od vodećih stranaka nije nakon nedavnih izbora uspjela pridobiti partnere za formiranje koalicijske vlade.

Na novim izborima, koji će se održati 17. lipnja, većinu glasova mogli bi dobiti protivnici mjera štednje koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om, što bi vodilo izlasku Grčke iz eurozone.

Produbljuje se i dužnička kriza u Španjolskoj, gdje su građani iz Bankie, jedne od najvećih španjolskih banaka koja je nedavno nacionalizirana kako bi izbjegla stečaj, u tjedan dana povukli više od milijardu eura depozita.

Agencija Moody's snizila je, pak, rejtinge 16 španjolskih banaka, navodeći kao razlog goleme gubitke na državnim dugovima. Zbog svega toga prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice ponovno su preskočili zabrinjavajuću razinu od 6 posto.

Donedavno su tržište podržavali solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i pokazatelji stabilnog rasta američkog gospodarstva, pa je europska dužnička kriza bila u drugom planu. No, kako je sezona poslovnih rezultata pri kraju, a gospodarski podaci razočaravaju, u fokusu ulagača ponovno je Europa.

Lideri Skupine 8 najrazvijenijih zemalja svijeta protekloga su vikenda raspravljali o europskoj financijskoj krizi. Američki predsjednik Barack Obama, domaćin sastanka G8, pozvao je europske lidere da učine više na poticanju rasta gospodarstva jer bi produbljivanje dužničke krize moglo naštetiti i američkom gospodarstvu.

I ovoga će tjedna smjer tržišta ponajviše ovisiti o vijestima iz Europe, dok je kalendar objava izvješća iz američkog gospodarstva siromašniji nego inače.

Očekuju se samo podaci o prodaji postojećih i novih kuća u travnju, dok će u četvrtak biti objavljeno izvješće o nezaposlenosti prošloga tjedna.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙